European Jazz Conference toob Eestisse ligi 250 olulist jazzmuusika korraldajat, ajakirjanikku ning agentuuride ja plaadifirmade esindajat kokku 34 riigist — olles seega üks suuremaid ja olulisemaid muusikaettevõtluse sündmusi Eestis. Esindatud on maailma mainekamad jazziajakirjad ja -platvormid nagu Downbeat, All About Jazz, JazzTimes, JazzThetik jne. Konverentsi mitmekülgne kontserdiprogramm tutvustab Eesti jazzmuusikuid ning piiratud kogus pileteid on müügil ka Eesti muusikasõpradele.

Konverents on iga-aastane suursündmus, mida Tallinn võõrustas ka kümme aastat tagasi Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 programmi raames. “Kui 2011. aastal Eestis toimunud kohtumisel oli delegaate ligi sada, siis nüüd on neid üle poole rohkem. Kuna eelmisel aastal jäi Sofiasse planeeritud konverents ära, siis on osalejatel soov Tallinnasse aastakonverentsile tulla väga suur. Jazzi suurürituse toimumine Tallinnas on tunnustus meie heale tööle ja enim rõõmustame selle üle, et Eesti jazzmuusikud on end rahvusvaheliselt tõestanud,” märkis Eesti Jazzliidu rahvusvaheliste suhete juht ja konverentsi üks korraldajaid Jaak Sooäär.

„Eestil on suur au taas üle kümne aasta võõrustada Euroopa olulisi jazzikorraldajaid. Tallinn on suurepärane paik, kus nautida koos muusikat ja panna paika strateegilisi plaane järgmisteks aastateks,“ ütles kultuuriminister Anneli Ott. „Eesti muusikud, kontserdikorraldajad on jazzi maailmakaardil ning Euroopa Jazziühenduse usaldus sedavõrd olulise konverentsi korraldamisel vaid kinnitab seda.“

Konverentsi raames toimub Vabal Laval ja Fotografiska Tallinnas Eesti artiste tutvustav muusikaprogramm 11 ansambli osavõtul ning lisaks ka 7 hilisõhtust fringe-kontserti jazziklubis Philly Joe’s, Fotografiska Tallinnas, Erinevate Tubade Klubis ja Sveta Baaris. Konverentsi avab 15. septembril Niguliste kirikus Maria Fausti “Maarja missa”. Showcase-programmis esinevad Kadri Voorand in duo with Mihkel Mälgand, Kristjan Randalu, Estonian Voices, The Free Musketeers, Sooäär-Yaralyan-Ounaskari, Joel Remmel Trio & Aleksander Paal, Peedu Kass Momentum, Tormis Quartet, UMA, Ramuel Tafenau Quintet, Karja-Renard-Wandinger ja Susanna Aleksandra Quartet. Fringe-programmis rõõmustavad jazzisõpru Tanel Ruben Quintet feat. Kadri Voorand & Kristjan Randalu, Rita Ray, Lexsoul Dancemachine, Tobias Tammearu Trio, Argo Vals, ImproVoc ja Titoks. Kontsertidele müüakse piiratud koguses pileteid ning täpse ajakava leiab Jazzkaare kodulehelt. Konverentsi muusikaprogrammi koostasid Jazzkaar ja Eesti Jazzliit koostöös Europe Jazz Networki liikmetest koosneva rahvusvahelise žüriiga.

Konverentsi pealkiri viitab ameerika saksofonilegendi Ornette Colemani albumile "The Shape of Jazz to Come", mille ilmumine 1959. aastal avas jazzmuusikas täiesti uue perspektiivi. Elame suurte muutuste ajal ka praegu, seetõttu on konverentsi keskmes jazzmuusika ning sellega seotud inimeste võimalused ja ohud uues olukorras, kus mitmesugused piirangud võivad veel pikka aega harjumuspäraseid tegevusi mõjutada ja muuta.

Europe Jazz Conference on osa Tallinna UNESCO muusikalinnaks kandideerimise programmist. Konverentsi korraldab Europe Jazz Network’i korraldustiim koos Eesti Jazzliidu ja Jazzkaarega.

European Jazz Conference’i raames toimuvate kontsertide piletid on müügil Piletilevis.