Aga nad pole ainsad vägevad. Peale nende on olemas ka suhteliselt jäleda väljanägemisega või parimal juhul musta maski kandvaid persoone, kes samuti vehivad valgusmõõkadega ja kasutavad sedasama Jõudu, ainult et kurja tegemiseks.

Kui jedirüütlid hakkaksid koostama mõjukate edetabelit, siis vaevalt hääletaksid nad sinna Darth Vaderi. Ometi ei saa väita, nagu poleks tegemist äärmiselt võimsa monstrumiga.

Nemad on Pimeduse teenrid, skaala sootuks teises otsas, sügaval miinuspoolel. Kui jedirüütlid hakkaksid koostama mõjukate edetabelit, siis vaevalt hääletaksid nad sinna Darth Vaderi. Ometi ei saa väita, nagu poleks tegemist äärmiselt võimsa monstrumiga.

Praegu on päevakorras Poola-Valgevene piiri olukord, mille eest vastutab ennekõike Valgevene „isake” seltsimees Lukašenka, tüüpiline isik Pimedusest. Klassikalises ulmefilmis lõpeks tema võimutsemine üsna pea sellega, et mõni vapper jedirüütel lõikaks ta valgusmõõgaga pooleks. Aga kuna reaalses maailmas ei tule sedasorti „suhtlus” kõne allagi, tuleb kahjuks piirduda majandussanktsioonide ja isolatsiooniga. Head lihtsalt ei kontakteeru pahadega! Angela Merkel rikkus seda reeglit, helistas Minski diktaatorile ja kutsus sellega esile progressiivse inimkonna pahameele. Nii ei tehta!

Marko Mihkelson ütles, et Lukašenka koht on Haagi sõjatribunali ees. See on kahtlemata tõsi. Aga näiteks seltsimees Stalini koht polnud 1940. aastatel isegi mitte Haagis, vaid otseselt võllas, aga ometi näeme teda piltidel hoopis Teheranis ja Jaltas.

Paraku on seda õilsat põhimõtet ajaloos korduvalt rikutud. Miinus- ja plusspool pole tihtilugu eriti tähtis, oluline on ainult mõjukus. Marko Mihkelson ütles, et Lukašenka koht on Haagi sõjatribunali ees. See on kahtlemata tõsi. Aga näiteks seltsimees Stalini koht polnud 1940. aastatel isegi mitte Haagis, vaid otseselt võllas, nii palju oli ta selleks ajaks jõudnud kurja teha, aga ometi näeme teda piltidel hoopis Teheranis ja Jaltas, Churchilli ja Roosevelti kõrval, naljanägu ees ja piip peos.

Selle asemel et kanda karistust oma lugematute mõrvade eest, otsustas ta hoopis maailma saatust. Muu hulgas Poola oma – olgugi et Stalini väed olid 1939. aastal rünnanud Poolat ühiselt Hitleri omadega, okupeerinud riigi idaosa ja hukanud kuklalaskudega tuhandeid Poola ohvitsere. Enam rohkem miinuspoolel olevat lurjust annab otsida, aga paraku oli tegemist väga mõjuka lurjusega. See muutis kõike ja sundis lääne liidreid nii Stalinile helistama kui ka pidulauas klaase kokku lööma.

Samuti võib internetist välja otsida fotod, kus president Nixon ja esimees Mao teineteisele rõõmsalt naeratavad – jällegi näide sellest, et vajaduse korral tantsitakse vanakuradi vanaemagagi.

Ent pole üldse tarviski tõusta nii kõrgele, riigijuhtide tasemele. Võtame näiteks allilmaliidrid. Mõjukate edetabelis on heliloojaid ja kirjanikke, sportlasi ja usumehi, aga kurjategijaid sinna üldjuhul ei valita. Ehkki kõigile on ju selge, milline mõju võib olla ühel ristiisal, kuulsal petturil või kõrgetasemelisel palgamõrvaril. Vaadake Hollywoodi filme, need ju sageli just nimelt seda seltskonda reklaamivadki! Muidugi, nad elavad ja tegutsevad Pimeduse poolel, totaalses miinuses ja nende olemasolu üritatakse ignoreerida. Aga neilgi on kahjuks valgusmõõgad nagu õilsatel jedidel.