Kuna kohustusliku vaktsineerimise plaani hauvad veel mõned liikmesriigid, tuleb ka kohustuse kohaldamise rahvusvahelistes reeglites kokku leppida.

Kuna kohustusliku vaktsineerimise plaani haub mitu liikmesriiki, tuleb ka kohustuse kohaldamise rahvusvahelistes reeglites kokku leppida.

Eesti juhtivad poliitikud ei poolda üle EL-i kehtiva vaktsineerimiskohustuse loomist ja ega Brüssel seda sõrmenipsuga teha saa. Vaktsineerimise kord on iga liikmesriigi enda otsustada ja nii jäägugi.

Eesti kontekstis on küsimus, kas osas EL-i riikides rakendama hakatavat otsest sundvaktsineerimist saaks ja tuleks kasutada ka kohalikule vaktsineerimisele hoo juurde andmiseks. Näiteks öeldes „näe, nemad teevad, teeme meie ka” või mingil pehmemal-kaudsemal viisil.

Arvestades ajutist segadust omikrontüvega ja seda, kui kõvasti on enamik seni vaktsineerimata inimesi kanna maha pannud, tuleb hoolikalt mõelda, mida ja kuidas teha, et see ei paisutaks Eesti niigi suhteliselt suurt vaktsiiniskepsist veel suuremaks. Viimases riigikantselei uuringus nimetas 39% vaktsineerimata vastanuid mittevaktsineerimise põhjuseks tunnet, et seda surutakse peale. Kreeka ja Austria kogemusest saame varsti näha, kas surve suurendamine viib nende ühiskonnad koroonasõjas lõplikule võidule.

Jaga
Kommentaarid