Kahjuks ei too need kaks õhtut valgust koroonatunneli lõppu. Kui meenutada eelmist aastat, siis Jüri Ratas pühendas peaministrina inimestel „käe hoidmisele” rohkem tähelepanu kui praegu Kaja Kallas. Pole muidugi teada, kui palju pelgalt empaatilistest sõnadest pandeemia praeguses etapis üldse abi olekski. Siiski ootavad paljud inimesed ka mingeid reaalseid muutusi, mitte lihtsalt nentimist, et valitsus tahab ühiskonda võimalikult avatuna hoida või et mõnda piirangut on tõepoolest raske põhjendada, aga praegu valitsus siiski midagi ei muuda. Ja et piirangud polevatki piirangud.

Inimeste ootused on väga erinevad. Ühed tahaksid, et kruvisid koomale keerataks, teised, et vabadust oleks rohkem. Lisanduvad veel nüansid, mis olenevad vastusest küsimusele, kui palju privileege peaks andma vaktsineeritud olek. Kuidas ehitada siin kirikut keset küla?

Arvestades seda, kui kiiresti omikrontüvi levib, võib arvata, et juba varsti – aasta esimeste nädalatega – saab pilt palju selgemaks.

Poliitiliste otsuste tegijad on samuti segaduses. Ilmekas rahvusvaheline näide on tänavune aastavahetus Tallinki laevadel. Soome ja Rootsi lipu all sõitvatel laevadel pole maski kandmise kohustust, aga tantsida ei tohi. Eesti lipu all sõitvatel Tallinki laevadel võib tantsu lüüa, aga peab kandma maski.

Arvestades seda, kui kiiresti omikrontüvi levib, võib arvata, et juba varsti – aasta esimeste nädalatega – saab pilt palju selgemaks. Senised uudised omikroniga esimesena pihta saanud riikidest annavad alust ettevaatlikuks optimismiks. Selle koroonatüvega nakatumise laine näib olevat kõrge, aga kiiresti mööduv ja raskesti haigestutakse deltatüvega võrreldes vähem. Loodame, et nii läheb, aga olgem ikka ise ka ettevaatlikud!