Pole kahtlust, et e-maksuamet on üks Eesti e-riigi paremini toimivaid osasid, kui mitte kõige parem. Kõik meie riigiametid võiksid eeskuju võtta ja kõlbab ka laias maailmas uhkustamiseks.

Eelnev kiidulaul ei tähenda, et tulumaksuga oleks kõik hästi. Keskerakonna juht Jüri Ratas on võimu juures oldud aastate jooksul mitu korda ärgitanud Eestit maksudebatile ja on suuresti ka praeguse tulumaksusüsteemi isa. Osa oma praegusest energiast võikski ta nüüd suunata tulumaksu juures kiiresti paari asja ajakohastamisele: tulumaksuvaba tulu suurendamisele ja kurikuulsa „maksuküüru” remondile.

Praegune 500 eurot kuus kehtib mäletatavasti 2018. aastast. Siis oli alampalk samuti 500 eurot, aga tänavu on juba 654 eurot. Miks mitte siduda maksuvaba tulu püsivalt alampalgaga? Selle poolt räägib suure osa sellest aastast või kauemgi kestev elukalliduse kasv, mis tekitab paljudele peredele toimetulekuraskusi. Spetsiaalsete ja suure halduskoormusega toetuste asemel saaks väiksema sissetulekuga inimeste rahalisi raskusi leevendada maksuvaba tulu suurendamisega.

Juba 2024.–2025. aastaks jõuame sinnamaale, kus keskmise palga saaja maksuvaba tulu on 0 eurot. Maksuküür vajab remonti.

500-eurone ehk aastas 6000-eurone piir rakendub kuni 14 400-eurosele aastatulule. 25 200 eurot ületava aastatulu puhul on maksuvaba tulu 0 eurot. Needki lävendid hakkavad ajale jalgu jääma. Kui 2018. aastal oli keskmise palga saajal maksuvaba 439 eurot, siis 2022. aastal prognoosi järgi umbes 235 eurot ja 2024.–2025. aastaks jõuame sinnamaale, kus maksuvaba on 0 eurot.

Inimesed on nüüdseks selle nn küüruga küll üsna harjunud, aga iga aastaga nihkub see üha vaesemate inimeste kanda ja põhjustab mitmesuguseid absurdsusi. Näiteks nagu Ärileht kirjutas, peaks 53 000 perekonda tuludeklaratsiooni esitamisega venitama, sest kui nad varakult tulumaksutagastuse saavad, kaob neil õigus energiahüvitisele. Olgugi et tulumaksutagastus on enamasti sisuliselt laen, mille inimesed eelmisel aastal riigile andsid!

2020. aasta talvel tegi Reformierakond ettepaneku „küür” kaotada, aga poliitjõudude vahekord on ja tundub jäävat selliseks, et oma ideaali – pole „küüru” ega tavalisi astmeid – ei saa oravad taastada. Kompromiss saaks olla „küüru” nihutamine ja tasandamine. Kaja Kallas ja Jüri Ratas, tehke ära.