Harkivlased olid oma linna üle väga uhked. Nad on muuseas venekeelsed, nad ei uskunud kunagi, et niinimetatud "vene vennad" hakkavad neid tulistama. Kuid nad hakkasid pommitama, nad hävitasid nende linna, nad tapsid nende inimesi. See on kolossaalne tragöödia, siin pole mingit loogikat. See on piirilinn, mis lihtsalt hävitati. Siin oli vapusatavalt ilus linnasüda, harkivlased olid oma linna üle väga uhked. Nüüd seda pole sellisena, see lihtsalt hävitati. Kogu Harkiv istus keldrites, kui pommitati maju ja nüüd on kõik selge, kes on kellele vend.

Olen kindel, et Harkiv tuleb veel kaunim, sellest saab uskumatult nüüdisaegne ilus linn. Samuti Butša ja Mariupol. Kangelaslinnas Mariupolis saab olema väga ilus ja mõnus. Sinna tulevad ilusad valgusküllased prospektid, loodan sellele.

Kuid samas mina kui muusik ehitada ei oska. Mina mängin muusikat oma publikule, ukrainlastele ja mitte ainult. Ma hakkan oma hoonet püstitama, hakkan kultuuri arendama, hakkan reanimeerima. Hakkame koos kaunist muusikat mängima ja hoidma traditsioone, et need ei katkeks. Kogume enda ümber huvitavaid inimesi ja muusikuid, hakkame looma Ukrainat.

Vaata intervjuust, milline kava Estonia kontserdisaalis esitamisele tuleb ning mille jaoks raha kogutakse.

Dirigendist, solistist ja kontserdist

ERSO ees on Kiievis sündinud ukraina dirigent Natalia Ponomartšuk, kes on alates 2018. aastast Kiievi Kammerorkestri peadirigent. Aastail 2003–2020 oli Ponomartšuk Kesk-Ukrainas asuva Dnipro Filharmoonia sümfooniaorkestri peadirigent ja kunstiline juht. Natalia Ponomartšuk lahkus Ukrainast 1. märtsil ning jõudis Saksamaa kaudu Eestisse 14. märtsi hilisõhtul.

ERSO juhatuse liikmele Kristjan Hallikule on sõjakeerisest dirigendi Eestisse toomine olnud enneolematu kogemus. "Suhtlesime Natalia Ponomartšukiga aktiivselt terve selle teekonna vältel, kui ta Ukrainast põgenes. Toetuskontsert on ajalooline just selliste esinejate tõttu, kes äsja olukorra õudusega lähedalt kokku on puutunud," sõnas Hallik.

Kontserdil soleerib Ukraina nimekaim pianist Oleksi Botvinov, kes alates 2015. aastast korraldab mainekat klassikalise muusika festivali “Odessa Classics”. Just tema kutsel peaks ka ERSO käesoleva aasta juunis Odessa festivalil esinema.

Telefoni teel on võimalik annetada alates 16. märtsi varahommikust kuni 20. märtsi hilisõhtuni. Kogu kontserdi piletitulu ning telefoni teel kogutud annetused lähevad organisatsioonile Come Back Alive, mis rahastab Ukraina vabaduse eest võitlejatele kaitsevarustuse soetamist. Kavas on Mozarti, Beethoveni ning Ukraina helilooja Mõkola Lõssenko looming.

Jaga
Kommentaarid