Kontsertide peakorraldaja Tiina Jokinen: „Kodo – see pole lihtsalt eriline muusikakollektiiv, see on elustiil ja julgen öelda, et ka igavese nooruse ja ilu läte. Olles juba mituteist aastat olnud väga lähedalt seotud nii Kodo kui ka mõnede teiste Jaapani taikostaaridega, olen tähele pannud, et neid justkui aastad ei mõjuta: nad on noored hingelt, aga ka ihult. Ei ole ühtegi tõsiselt praktiseerivat taikozat, kellel oleks selg küürus, kortsud näos või vöökohal liigsed kilod. Ise nad usuvad, et kuna trummide kõlas on ühtaegu nii maagia kui ka meie kõige ürgsem taju – emaüsas kuulvat laps südamelööke just nõnda – ning ka ühendus kõige kõrgemaga, ongi see nende salaretsept. Eks mõjuta see ka kuulajat, sest väikelapsed jäävad taikosid kuulates vaatamata valjule helile tihtipeale rahulikult magama. Sel aastal on meil erakordselt vedanud, et Kodo siiski Tallinnas üles astub, sest kõige maailmas toimuva taustal rippus kontsertreisi jätkumine juuksekarva otsas.“

Laval on 14 mängijat ja hiiglaslikud trummid, kus löökpillitsunami vaheldub graatsilise idamaise etendusega.

Kodo esimene kontsert Alexela Kontserdimajas on mõeldud üksnes ukraina sõjapõgenikele ning nende peredele ja on neile tasuta. Teine kontsert, mis toimub päev hiljem, on mõeldud meile kõigile hingeliseks kosutuseks ja nendegi piletite tulust läheb väike osa Ukraina toetuseks.

Peeter Vähi: “Ei jätku näppe, et üles lugeda korrad, mil olen nautinud Kodo esinemisi Jaapanis, Euroopas, Eestis… Armastan Tõusva Päikese Maa hiigeltrummide sügavat kõminat, olen komponeerinud muusikat taiko-ansamblile, paar taiko’t mul endalgi olemas ja erilist rõõmu valmistab teadmine, et mõne aja pärast on võimalus Viinis teha heliloojana loomingulist koostööd Kodoga. Aga nüüd, kutsuksin üles kõiki Eestimaa löökpillimängijaid: tulge kontserdile – uskuge mind, megaenergiaga laetud Kodolt on palju õppida ja te ei kahetse!”

Mark Twain on öelnud, et headus on keel mida kurdid kuulevad ja pimedad näevad.

Kontserdid toimuvad 29. ja 30. märts, Alexela Kontserdimajas.

Jaga
Kommentaarid