Loo moraal on lihtne: isegi enne teatud-tuntud organisatsioonidele annetamist tasub veidi uurida, kunas ja kuidas nad annetusi kasutavad. Kuna aitamiseks ja annetamiseks on palju valikuvõimalusi, saate valida need, mis on teie arvates kõige efektiivsemad ja õigemad.

Sõjakoledustega võitlemise eesrindel on muidugi Ukraina ise. Ukraina keskpanga kaudu saab annetada otse sealsele sotsiaalministeeriumile või armeele – annetades ei saa te ise valida, kelle või mille tarvis konkreetselt teie eurosid kasutatakse, kuid see-eest on need läinud otse ja kohapeal tegutsevatele asutustele.

Aitamiseks ja annetamiseks on palju valikuvõimalusi. Saate valida need, mis on teie arvates kõige tõhusamad ja õigemad.

Kui eelistate ise konkreetset abisaajat valida, on võimalik näiteks osta pommitatavate Ukraina linnade loomaaedade pileteid, et neil mingigi tulu oleks, üürida Ukraina Airbnb majutusi sissetulekuta jäänud inimeste toetamiseks, toetada Ukrainasse abi viivaid konkreetseid inimesi raha ja vajalike asjadega jne. See eeldab põhjalikumat taustatööd, et abi ikka õigesse kohta läheks. Selline abi pole ka maksuvaba, nagu on näiteks Eesti Punasele Ristile ja teistele kampaania „Aita Ukrainat” alla koondatud Eestis tegutsevatele organisatsioonidele annetamine.

Ja kolmandaks: saab ka ise käed külge panna, minnes sõjapõgenikke aitavaks vabatahtlikuks või pakkudes neile elukohta.

Ukraina ja ukrainlased vajavad praegu ja lähemas tulevikus väga mitmesugust abi. Selle abi kasutamisel tuleb paratamatult ette ka tõrkeid – sellele tuleb reageerida vigade parandamise, mitte aitamisest loobumisega.

Jaga
Kommentaarid