Kirjanike Maja musta laega saalis avab väliskirjanike vestlused neljapäeval kell 17 prantsuse kirjanik, legendaarse kirjandusliku rühmituse Oulipo liige Hervé Le Tellier. Soome „kõige-kõige“ kirjanike rida festivalil jätkavad populaarseima kirjaniku tiitlit kandev Leena Lehtolainen ning rahvusvaheliselt loetuim kirjanik Antti Tuomainen, kes mõlemad esindavad põhjanaabrite krimikirjanduse erinevaid tahke. Soome kirjanike rõõmustavalt rohkearvulist esindatust festivalil täiendab Mia Kankimäki, kelle teine romaan „Naiset joita ajattelen öisin“ (eesti k „Naised, kellest ma öösiti mõtlen“, Varrak, 2020, tlk Triin Tael) kannab autori ja lugejad kõikjale üle maailma.

Otsapidi puudutab Soomet ka rootsi kirjanik Nina Wähä, kelle läbimurderomaani, suurejoonelise perekonnaloo „Testament“ (Rahva Raamat 2020, tlk Kadri Papp) tegevus leiab aset Soome ja Rootsi vahel jagatud Meänmaal. Kuigi teistmoodi, vaatab oma kohe bestselleriks saanud debüütromaanis „Kui kõik on öeldud“ („When All is Said“, 2019 eesti k Eesti Raamat 2020, tlk Piret Lemetti) elule tagasi ka iiri kirjanik Anne Griffin. Portugali luuletaja, näitekirjanik ja prosaist José Luís Peixoto lahkab aga Portugali külaelu kogu tema ilus.

Krimikirjandust jagub HeadReadil aga veel. Norra sulesepp Jørn Lier Horst töötas enne kirjanikuteele asumist politseis vanemuurijana ning lisaks krimikirjandusele sünnib tema sulest lasteraamatuid. Uelsi kirjanik Philip Gwynne Jones elab Veneetsias ja kirjutab Veneetsiast, Itaaliasse sattus ta aga seoses oma kunagise tööga Euroopa Kosmoseagentuuris.

Festivali kaugeim külaline on Uus-Meremaa kirjanik Christine Leunens, kelle 1940. aastate fašistlikusse Austriasse seatud romaanil „Vangistatud taevas“ („Caging Skies“, eesti k 2019, tlk Uno Abram) põhineb režissöör Taika Waititi muuhulgas Oscariga pärjatud linateos „Jojo Rabbit“. Totalitaarse režiimi mõju üksikisikule lahkab oma tuntuimas teoses „Valge kuningas“ („A fehér király“, eesti k Eesti Ekspressi kirjastus, 2012, tlk Reet Klettenberg) ka ungari kirjanik György Dragomán. Ungarist on pärit ka tõlkija ja luuletaja Anna T. Szabó, keda peetakse üheks oma põlvkonna olulisemaks poeetiliseks hääleks. Leedu kirjaniku Giedra Radvilavičiūtė loomingut on aga raske määratleda – talle Euroopa Liidu kirjandusauhinna toonud teos „Täna öösel magan mina seina pool“ („Šiąnakt aš miegosiu prie sienos“, ilmunud osaliselt 2019. aastal Loomingu Raamatukogus, tlk Tiiu Sandrak) sisaldab ühtaegu olmelisi ja unenäolisi vesteid.

Hoopis teistlaadi sõnalis-muusikalise kogemuse pakuvad Kirjanike Maja musta laega saalis 27. mai õhtul inglise luuletaja, prestiižse Ted Hughesi auhinnaga pärjatud Hollie McNish, šoti luuletaja Michael Pedersen, kelle fännide hulka kuulub muide Stephen Fry, Shetlandi saartelt pärit luuletaja ja muusik Roseanne Watt ning laulja ja laulukirjutaja, šoti bändi Withered Hand liider Dan Willson. Festivalil esineb ka traditsiooniline jutuvestja, seekord iiri üheks paremaks jutuvestjaks peetav Niall De Búrca.

Lisaks on festivalil mahukas eestikeelne programm, seda nii Kirjanike Majas kui ka Eesti Lastekirjanduse Keskuses, Kellerteatris, Aidas ning Tallinna Keskraamatukogus. Samuti on HeadReadi kavas lisaks vestlustele kontserdid, filmiõhtud ja aruteluringid ning luulemissa, kuid sellest juba õige pea.

Kirjandusfestival HeadRead toimub 25.-29. maini Tallinna südalinna eri paigus. Kõik festivali sündmused on tasuta v.a filmiõhtud kinos Sõprus. Festivali kava leiab kodulehelt, samuti tasub jälgida festivali sotsiaalmeedia kanaleid Facebookis ja Instagramis.