Jõuvahekordade muutuse vallandas see, et Kaja Kallas näitas ennast sõjateemadel tubli rahvusvahelise poliitikuna. Keskerakonda vedas samal ajal alla tema venemeelne maine, osa liikmete kõhklused Vene-Ukraina sõja küsimuses poolt valides, samuti valitsuse paadi kõigutamine, olles ise selles paadis.

Ent see etapp on nüüd möödanik ja tulipunkti tükivad uued teemad: inflatsioon ja Vene gaasita hakkamasaamine.

Enne kui LNG-asjas on sõlmitud lepingud, mis tulemuse tagavad, on Keskerakonnast silmakirjalik taguda inimeste vaesumise eest kaitsmise trummi.

Inflatsioon ja inimeste toimetuleku küsimus on kindlasti teemad, millega tegelemine hakkab edaspidi erakondade reitinguid kõigutama. Aga praegu veel, nagu näib, kõnetavad valijaid rohkem sõja ja Venemaaga seotud küsimused. Nagu see, kuidas lahendab valitsus Vene gaasist lahtiütlemise ehk sellele LNG kujul kindla alternatiivi loomise.

Kahetsusväärselt ei suutnud Elering ja Alexela pikka aega kokkuleppele jõuda. Majandus- ja taristuminister Taavi Aas – rõhutame, et keskerakondlane –, kelle haldusalasse probleemi lahendamine kuulub, sai alles eile õhtul lõpuks teada anda: eraettevõtjatelt on saadud pakkumine, millega "on hea edasi minna". Ehk pääsevad Eesti tööstustarbijaid nüüd ohust, et tuleval talvel keerab Elering nende gaasikraani kinni.

Enne kui LNG-asjas on sõlmitud lepingud, mis tulemuse tagavad, on Keskerakonnast silmakirjalik taguda inimeste vaesumise eest kaitsmise trummi. Toetuste suurendamine aitab vähe, kui samal ajal venivad otsused, mis kaitseksid meid energiahindade tõusu ja töötuse kasvu eest.