Pigem ei lahenda aga Ratas ja silmatorkavalt poliitkultuuritu Karilaid isegi nende elanikegruppide, vaid mingit iseenda, oma partei ja võibolla ka EKRE ja Isamaa juhtide probleemi.

Eesti riigile pole praegu koalitsiooni lõhkumist ja valitsusevahetust vaja. Praegune valitsus on sõjaaja teemade käsitlemisega päris hästi hakkama saanud. Ja kuna sõda Ukrainas pole kaugeltki läbi ning ministrid ei näita läbipõlemise märke, siis pole põhjust hakata praegu valitsusevahetusega jamama. On ju teada, et hõlpsasti praeguste jõuvahekordade juures ükski koalitsioon ei sünni, mistõttu Kallase valitsuse lagunemise korral võib poliitikute jõud ja tähelepanu minna nädalateks uue koalitsiooni kokku leppimisele, mitte praegusel hetkel päriselt oluliste asjadega tegelemisele.

Praegu ei lahenda Ratas ja Karilaid mitte Eesti, vaid mingit iseenda, oma partei ning võib-olla ka EKRE ja Isamaa juhtide probleemi, kasutades lapsi kui kaitsevesti.

Lastetoetused ja nende tõstmine, mis on praeguse valitsuskriisi keskmes, on ka muidugi tähtis teema. Veelgi enam, lastetoetuste tõstmine on õigustatud, sest erinevalt pensionitest ja riigikogulaste palkadest pole need indekseeritud. Teisalt aga on õigus ka Kaja Kallasel, et 2023. aasta alguse jõustuma kavandatud ja ligi 300 miljonit eurot maksma minevat seadusemuudatust oleks otstarbekas arutada mitte praegu puusalt tulistades, vaid sügisel, kui olemas on ka tuleva aasta majandus- ja maksulaekumiste prognoosid.

Jüri, kui tunned riigikogu esimehe ametis igavust, siis võiksid minna Kallase valitsusse ministriks. Praegu tegeled sa pildile pääsemiseks politikaanlusega, kasutades lapsi kaitsevestina, aga ministrina saaksid nii pildil olla kui Eesti riigi heaks ka päriselt üht-teist ära teha.

See on vale aeg
Jaak Jõerüüt, kirjanik ja diplomaat
Jaak Jõerüüt

Absoluutselt vale aeg selleks, et valitsuses pureleda ja parlamendis egoistlikke mänge mängida.

Kõik, eranditult kõik erakonnad on strateegilises mõttes asumas niimoodi kaotamiskursile. Tõmmake tagasi, enne kui pole hilja.

Poliitika pole üksnes muskli näitamine ega kombinatoorika, seda te olete kuulnud kõik, et on olemas kompromissid.

Eesti probleem number üks ei asu praegu kodus, vaid väljaspool Eestit, ja sellest arusaamine olgu mõõdupuu kõigile!