Näitus tutvustab Eesti esimest õpetatud kollektsionääri, kelle kunstimaitse, isiklikud kontaktid Euroopa kunstikeskuste ja vaimuelu suurkujudega määrasid paljuski siinset visuaalkultuuri, kunstimaitset ja kunstikogude kujunemist. Johann Karl Simon Morgenstern (1770–1852) oli 1802. aastal taasavatud Tartu ülikooli professor, kelle erialadeks olid klassikaline filoloogia, esteetika, kõnekunst ja kunstiajalugu. Vähem on teada, et Karl Morgenstern oli ka ise kunstikoguja, kes pärandas oma kollektsiooni ülikoolile. Tema kunstikogusse kuulus umbes 70 maali ja üle 1100 graafilise lehe, lisaks gemmivalandid ja mündid.

Väljapanekul saab tutvuda näidetega tema kollektsiooni gemmivalanditest ja graafikast. Morgenstern pidas antiiksete gemmide pilte oluliseks visuaalseks õppematerjaliks antiikaja kohta ning tema erakogusse kuulunud gemmide valandid olid paljuski vähendatud reproduktsioonid antiik- ja uusaegsetest kunstiteostest. Graafika puhul on tähelepanu pööratud kollektsiooni põhiteemadele, mis peegeldavad tema kui ühe valgustusajast mõjutatud Tartu õpetlase huvide ringi. Nii hõlmab kogu 16.–17. sajandi Madalmaade kunsti, õpetlase kaasaegsete kunstnike teoseid (C. G. Grass, J. W. Krause jt), kuulsate isikute portreid ning tuntuimate itaalia renessansikunstnike, eriti Raffaeli loomingut reprodutseerivaid gravüüre. Vähemal määral kogus ta ka prantsuse ja inglise kunsti. Muidugi ei puudu ka kolm portreed Morgensternist endast. Mainitut täiendavad Karl Morgensterni omakäelised joonistused ja köited tema ligi 11 800-köitelisesest raamatukogust, mille ta samuti Tartu Ülikoolile pärandas.

„Kuigi kunsti kogusid Eestis tollal teisedki, on Morgensterni kollektsioon meie kontekstis erandlik. Tegemist polnud aadelliku kunstikoguga, mis koosnes reeglina portreedegaleriist ja peamiselt dekoratiivse väärtusega vanade meistrite teostest. Morgensterni puhul on tegemist valgustusajastu õpetlase ja intellektuaali peenekoelise maitsega koostatud kollektsiooniga. Lisaks oli tal tänu isiklikele sidemetele võimalik omandada mitmete oma ajastu tippkunstnike, sh Gerhard von Kügelgeni teoseid,“ kirjeldab kogu erilisust kuraator Anu Allikvee.

Näitusel eksponeeritud antiiksete skulptuuride koopiad, gemmivalandid ning kõik gemme tutvustavad fotod ja tekstid pärinevad Tartu Ülikooli kunstimuuseumist ning kõik gravüürid, joonistused ja raamatud Tartu Ülikooli raamatukogust. „Morgensterni rajatud Tartu Ülikooli kunstimuuseumi kunstikogu peegeldab akadeemilist vajadust; see illustreerib õppetööd, keskendudes iseäranis antiikajale, millele olid pühendatud loengud klassikalistest keeltest ja arheoloogiast ning kunstiajaloost. Morgensterni erakogus oli antiikkunstil väiksem osakaal ja erinevalt akadeemilisest kollektsioonist leppis ta erakollektsionäärina ka antiikkunsti vähendatud koopiatega. Seda iseloomustavad tema gemmivalandite kollektsioonid, milles annavad tooni nii tuntud antiikskulptuuride miniatuursed kujutised kui ka mälupildid välisreisil nähtust,“ kommenteeris Tartu Ülikooli muuseumi teadusdirektor, näituse kaaskuraator Jaanika Anderson.

Näitus toimub koostöös Tartu Ülikooli kunstimuuseumi ja raamatukoguga.

Kuraatorid on Jaanika Anderson (Tartu Ülikooli kunstimuuseum), Anu Allikvee, näituse kujunduse tegi Mari Kurismaa, graafilise disaini Mari Kaljuste. Näitus on avatud kuni 21. augustini.