Siiani on Soome terviseturistid bussidega Eestimaa erinevatesse nurkadesse veetud ning seeläbi korralikku regionaalpoliitikat aetud. Nüüd jääb tervist parandada soovivatest soomlastest osa lõpuks ka Tallinnasse ja pealinn ei pea kuiva suuga vaatama, kuidas rahavood Tallinnast mööda: Pärnu, Haapsalu, Kuressaare, Värska, Toila poole vuravad.

Põhjus miks just Haapsalu mehed Tallinnasse esimesena jõudsid, on kindlasti ka see, et Haapsalu võime mudaturiste vastu võtta on kuhjaga täis, aga pärnakatel, saarlastel ja setudel ei ole kaugeltki kõik võimalused kohapeal ammendatud.

Nii et ühelt poolt on kõik ilus. Teisalt aga ei ole Haapsalu “maffia” nagu Urmas Suklest, Toomas Vilosiust ja Andres Lipstokki hellitlevalt kutsutakse, kodulinnas sanatooriumiasju ainult ilusti ajanud. Sest – mehed on istunud aastaid kahe tooli peal korraga: linnajuhtide ja Haapsalu tulusaima ja kestvaima äri omanike toolidel.

Kõik algas kenasti, kui mehed pisikese Bergfeldti mudaravila rajasid. Edasi võtsid nad linnajuhtidena enda kontrolli alla vana ja tuntud sanatooriumi Laine. Ja hea oli, et see nõukogudeaegne ehitis uue kuue ja sisu sai ning linnale tulu tooma hakkas.

Lainega paralleelselt pandi nurgakivi uuele tervisekeskusele Paralepa randa ja nii sai Fra Mare. Samas kõrval tehti linna raha eest ja linnarahva rõõmuks korda Paralepa rand. Aga eks korras rand oli ka mudaäri õitsenguks vajalik ning sealtmaalt ei saa umbusklikud haapsallased alati aru, kas nende ees räägib linnapea või kohalik suurärimees.

Ühel päeval mõned aastad tagasi ütlesid linnaisad, et linn enam Lainega üksi toime ei tule ning linnaisad ostsid pooled sanatooriumi aktsiad endale. Olles Fra Mare ehitusest ja Laine esimese poole ostust kosunud, teatas linnapea Sukles selle aasta algul, et linn on halb omanik ka poolele Lainest. Ärimeestest linnaisadest saavad lähiajal väga head peremehed ka teisele poolele Lainest.

Võimalik, et Pirital läheb kõik selgemini kui Haapsalus.