Otseseks ajendiks on see, et rahva tegelik olukord on hakanud kajastuma ka valitsuserakondade reitingus. Nominaalsed majanduskasvu protsendid ja tööpuuduse languse raportid ei toida enam enamiku inimeste lootusi, kelle isiklik elujärg on aastaid järjest halvenenud ja ainus võimalus oma olukorra parandamiseks on üha rohkematele kodumaalt lahkumine.

Nii nagu Stalin asus ilmasõja raskeimal hetkel looma rahvusväeosi ja toetama kirikut, nii on Eesti parempoolsed nüüd võtnud jutuks Keskerakonna peateemad. Muidugi ei arva ma, nagu sooviks meie parempoolsed nüüd ka tegelikult kõige madalama tuluga inimeste enamuse elujärge kergendada ning kuhugi pole kadunud harjumus kütta valimisteks jälle üles hirm venelaste ees.

Stalini nipid

Isegi pelk retooriline pööre on Eesti jaoks siiski oluline, sest nüüd tunnustavad neid teemasid kõik parlamendierakonnad. Siit edasi on juba vaid mõni samm euroopaliku poliitika rajale jõudmiseks. Parempoolsete kaasatulek opositsiooni nõutud maksuvaba miinimumi tõstmisega avab tegelikult jälle ka astmelise tulumaksu debati. Piirilepingu sõlmimine Venemaaga tõotab majanduslikku kasu tervele Eestile, kusjuures selle kasu realiseerimiseks ei saa parempoolsed enam senisel moel rahvuskonflikti õhutamisega endale hääli toota.

Reformierakondlasest rahandusminister Jürgen Ligi lubas maksuvaba miinimumi tõusu, mis tegelikult tähendaks olulist palgatõusu enamikule inimestele (Jürgen Ligi: „Eestis tuleks suurendada maksuvaba miinimumi”, EPL 21.1). Ligit toetas kohe koalitsioonipartneri IRL-i esimees Urmas Reinsalu, kes pakkus välja konkreetseks maksuvabaks määraks 500 eurot kuus (28.1). Postimehes (23.1) sekundeeris eksrahandusminister Tõnis Palts IRL-ist, et ajapikku peaks maksuvaba miinimum veelgi tõusma.

Tagasihoidlik opositsioon

Sotsid on kuulutanud, et nii suur maksuvaba miinimum, nagu soovib IRL, pole võimalik ja maksuvaba osa tõus peaks olema palju mõõdukam. Seegi pidi toimuma järk-järgult kolme aasta jooksul, jõudes alles 2016. aastaks 192 eurole. Ka riigikogu Keskerakonna fraktsioon esitas eelnõu esimese tulumaksu astme ehk maksuvaba miinimumi tõstmiseks 2015. aastal vaid 179 eurole.

Ma arvan, et programmiliselt astmelise tulumaksu eest seisev opositsioon ei tohiks praegu pidurdada tulumaksuvaba miinimumi tõstmist 500 eurole, mida IRL-i juhid on välja lubanud. Opositsiooni peamine kohustus on saavutada selle lubaduse võimalikult kiire täitmine – oluline maksukergendus kõigile keskmise ja madala sissetulekuga inimestele tuleb kirjutada juba 2014. aasta riigieelarvesse.

Me ei tohi siin peljata poliitiliste punktide jagunemist. Kui IRL ja Reformierakond ka pelgalt olude sunnil soovivad ellu viia meie programmi, peab opositsioon neid kõhklematult selles toetama. Maksuvaba miinimumi tõstmine 500 eurole oleks tõeliselt riigimehelik ja seninägematu konsensuslik samm Eesti poliitikas. Selle sammu sotsiaal-majanduslik mõju oleks sama tugev nagu Tallinna tasuta ühistransport.

Praegu on oluline, et opositsioon survestaks valitsust sõbralikult maksuvaba miinimumi jõudsal tõstmisel. Kui parempoolsetel see ei õnnestu, siis on selge, et tsentri- ja vasakjõud teevad selle sammu ära ja enamgi veel.

Perspektiivis on miinimumi tõusu katteallikaks ikkagi 26% tulumaksumäära kehtestamine rikkale vähemusele. See oleks juba pikem samm Euroopa rikastes riikides kehtiva astmelise tulumaksu poole.

Mulle tundub, et siin ongi murdepunkt – Reformierakond ja IRL on astunud pika sammu astmelise tulumaksu poole ja me peame neid toetama. Kui nad lasid juba nöörist lahti ja muutsid oma poliitilist kurssi, mis siis, et teise nime all, siis mis saaks meil selle vastu olla. See oleks samm, mis võiks isegi pidurdada rahva väljavoolu ja annaks paljudele parimas tööeas eestlastele võimaluse oma kodumaale naasta.