Kuidas küll inimese mõtteviis nii kiiresti muutub!? Tundub, et Toompea künkal hõljub mingi uimastav atmosfäär, mis paneb pealtnäha mõistliku kaasmaalase meeltesegaduses maksumaksja arvelt liisima kalleid Mercedeseid, BMW-sid, Grand Cherokeesid. Kui ta aga selleks sinna turniski, on ta pesuehtne petis - valimiste ajal lubas ja lipitses, nüüd liisib ja tarbib. Meid.

Valijail on õigus teada, kuidas rahvaesindajad seadusega ette nähtud õigust maksumaksja raha pruukida tegelikult kasutavad. Esindusdemokraatia tingimustes on kuluhüvitised märgiliselt kõnekad, sest suurem osa kulubki ära autoliisinguteks - ja paraku liisitakse väga kalleid autosid.

Kuidas see riik ja rahvas küll 24 aastaga midagi õppinud ei ole? Ka omariikluse taas-alguses oli põhiline, et paneelmajade ees seisaksid võimalikult kabedad datsunid ja fiatid - paremad kui teistel - tühja sest elamispinnast. Auto näib olevat sala-alaväärse eestlase Achilleuse kand ja fetiš. Midagi perversiteedi-piirilist lausa.

Diskrediteerib

On tüdimus ja piinlik. Kogu see jant diskrediteerib Riigikogu liikmete tööd ja tekitab õigustatult suurt pahameelt. Kui sinna vahele sähvatavad pidevad pistisejamad ja über-kinnisvara-valdused siinsamas meie kõrval, läheb kumm ikka väga tühjaks.

Milline on lahendus? Kuluhüvitisi on riigikogu liikmel praegu õigus saada 30 % ulatuses ametipalgast. Üks võimalikke lahendusi oleks see, kui lisataks see 30 % nende palgale juurde, siis ise teavad, kui kalli auto või korteri liisivad/üürivad. Kui juba on sealsete pudrumägede palganumber nulli võrra lihtsurelike omast kõrgem - olgu siis täiega. Kuluhüvitis aga oma limiidiga motiveerib kulutama põhjendamatult palju. Kui see oleks töötasu, siis kasutataks seda kindlasti ratsionaalsemalt. Samas näeb rahvas, kui motiveeriv jõud on ahnus! Me näeme otsustusvõmet, mis põhineb moraalsel arengutasemel, kes võtab koolitusi, kes aga edvistab autoga. Avaldub inimese tegeliku palge funktsioon, mis näitab moraalset palet.

Ja edaspidi ei mingeid bensiini-, takso- ega tuletikutšekke! Kõikehõlmav palk - ja infantiilne autodega mängimise lastehaiguse teema lõpetatud! Kõigile rahvaasemikele võrdselt, olgu selleks siis liberaalne Kolla Kükametsast või vaeste õiguste eest võitlev sotsiaaldemokraat Matilda Tallinnast. Peab ju lõppema see piinlik jant, kus ühe kuu liisingumaksed on keskmiselt 400-600, isegi 800-900 eurot kuus. Ehk siis sinu ja minu kuupalk või kaks mängeldes vasakule ära.

Tekib küsimus, kuidas saab nii palju maksta? Saab küll, näiteks üks meie rahvaesindaja on liisinud Honda CR-V ja maksab selle eest 744 eurot kuus. Miks nii palju? Ikka selleks, et teha endale autokingitus, liisides kapitaliliisingu loogika järgi autot 4 aastaks - niikauaks kui ametit jätkub - ja siis on auto jääkväärtus nii väike, et selle saab tagasi meie hulka laskudes sümboolse hinna eest välja osta. See ei ole kooskõlas kuluhüvitiste loogikaga.

Muutke ära!

Seega, uue poliitika tegijad Riigikogus, muutke ära see aastast 2003 vastuvõetud ja seaduslikkuse kattevarju saanud korruptiivne süsteem, mis tekitab kiusatuse riigikogulastes ja pahameele lihtrahvas!

Ei usu mina EKRE ettepanekut kuluhüvitused lihtsalt ära kaotada, see on vaid poliitilise punktivõidu püüdmine. Enne ei muutu midagi, kui ei teki rahvaasemike ühine tahe. Selle võib tekitada see, kui rahva õiglane viha läheb nii suureks, et muutub ohtlikuks. Küllap siis ka saadikute ellujäämise instinkt tolle ühise tahte äratab, mis särgi püksi ja hõlmad vöö vahele korjab.

Seda „majoneesitšekindust" on ju lihtne muuta võrreldes haridus- või haldusreformiga. Nii hõlbus on isetut ja ausat kangelasoreooli pälvida. Ikka parem kui praegune häbi? Kolme ja poole aasta pärast satute tagasi meie hulka...