Eestlased on uimane ja ükskõikne maarahvas, kel puudub omariikluse kogemus ning kes seetõttu ei tunneta ka peale veerand sajandit omariiklust Eesti riiki ikka veel enda omana. Muidu poleks ju võimalik, et Euroopa pikima valitsusajaga valitsus oleks just nimelt Ansipi oma. Sellesama Ansipi, kes riigile üüratult palju kahju teinud ning valitsenud mitte tulemuste, vaid statistika ja demagoogia najal. Jätame kõrvale presidendi ärmatamise ja riigiettevõtete süüdimatu „investeerimise“.
Ütlen otse, et täna ei ole mulle kui eestlasele Eesti riiki sellisel kujul vaja. Ma sain siin hakkama punavõimu tingimustes ning saaks hakkama ükskõik millise võimu tingimustes. Mu lapsed räägivad inglise keelt pea samapalju kui eesti keelt ning Eesti poliitika on nende jaoks totaalselt out. Tähtis on liikumisvabadus ja põhivabadused ja kui me ei tunne ennast siin erilistena, siis on maailm valla. Globaliseerumine.

Mõte 1: Ansipi-järgne valitsus peaks koosnema spetsialistidest!

Ma soovitan Sul esmalt luua kord omade seas ning teha Mihhail Korbile ettepanek ametist loobumiseks. Tead ju isegi, et vastaste meediaplaanis on peale uskumatult söaka Martin Repinski kukutamist kavas järgmisena ette võtta just Kohtla-Järve korruptsiooni-issi Valeri Korbi poeg Mihhail Korb. Jäägu põhjus, miks Valeri Korb kapo haardest pääses, ajaloolaste uurida, kuid selge on, et Mihhail Korb on Sinu valitsuse nõrgim lüli. Ta pole nii tark, et olla nii osav kui tema isa, kuid on piisavalt loll, et murduda pinge all, mis teda ees ootab seoses haldusreformiga ja riigiasutuste kolimisega. Tee talle muu pakkumine ja vii ta tule alt ära enne kui ta paneb tule alla peaministri!

Mailis Reps on praeguse valitsuse absoluutne number üks. Mõtleb, analüüsib, otsustab. Kuid tita ootab ja tahab ilmale tulla. Sestap valis Mailis endale kantsleriks raudse leedi, kes oskab ja tahab ja suudab ning valdab teemat. Usun, et hariduse vallas ootavad meid ees positiivsed muutused.

Repsist peaks eeskuju võtma ka keskkonnaminister Pomerants, kes jätkuvalt laseb tulipunkti tõusnud metsapoliitikat teostada kantsler Talijärvel. Mehel, kes esindab jätkuvalt metsatöösturite huve, terendab jätkuvalt silme ees suur ja kallis harvester, mis sunnib metsafirmat masina liisingu tasumiseks hoidma teda käigus 24/7 ning kõiki metsanduse põhimõtteid unustades tegelema vaid lageraietega. Tänases Eestis ruulib metsapoliitika üle harvesteri liisingmaksumus ning konnakotkad ja hiireviud koos lendoravaga on määratud surema, sest Talijärv ja Pomerants on nii kõvad mehed, et neid juba mingi avalik hukkamõist peatada ei suuda! Pomerants käis hiljuti isegi ja astus harvesteri jälje sisse: vat kui kõva mees on meie metsade hävitamise minister!

Jüri Ratas, Su valitsus koosneb suures osas diletantidest ning ma ei tea mis on kurbloolisem: kas see, et justiitsminister Reinsalu soovib anda kodanikele kaebeõiguse otse riigikohtusse, umbusaldades sel moel avalikult enda juhitavat justiitssüsteemi; või asjaolu, et paari kinnisvaraärika huvides on käivitatud kogu ühiskonda haarav seriaal „Kuidas hävitada sisekaitseakadeemia“?

Rahandusminister Sester on juba puhkuselt tagasi või ehk läks just puhkusele? Sihukest ümmargust nulli polegi vist olnud viimase kümne aasta jooksul valitsuses kui see mehike...

Mõte 2: Laipa ei ole mõtet reanimeerida!

Siit jõuamegi järgmise mõtteni: Sa peaksid veel enne Eesti eesistumise algust opereerima koalitsioonist välja IRL-i kui kasutu ussripiku ehk pimesoole, mis tekitab põletikku kogu koalitsioonis.

Reinsalust me juba rääkisime ja see pole tegelikult naljakas. Kurb on ka see, et sotsiaalvaldkonnas jätkatakse Reformierakonna agendat puuetega inimeste ja omastehooldajate suhtes. Euroopalikus riigis on invaliidid kõrvuti avalikus ruumis täisjõus inimestega.

Sandistatud mets, sandistatud inimesed ja sandistatud karistuspoliitika on täna ühe sandistunud erakonna hallata. IRL langes koomasse juba kaks aastat tagasi ning on vahepeal küll silmad lahti teinud, kuid ei taju ikka veel, kus ta asub ning mis on tema missioon siin. Justiitsminister Reinsalu avalikud esinemised vajaksid Talis Bachmanni analüüsi; kaitseministri ja erakonna esimehe Margus Tsahkna väljaütlemised ei kannataks üldse mingit analüüsi. Tore poiss eraisikuna, kuid poliitikuna täiesti küündimatu ning koalitsiooni võimekust üldse mingeid tulemusi saavutada tugeva kahtluse alla panev osapool.

IRL oma ministrite tegematajätmiste, üldpilti sobimatute soolode ja lihtsalt rumaluse tõttu tuleks koalitsioonist välja opereerida veel enne Eesti eesistumisperioodi. IRL läbi oma ministrite hävitab usaldust koalitsiooni tervikuna ning õõnestab otsestelt peaministri autoriteeti, sest nii nagu see on juhtunud korduvalt sisekaitseakadeemia teemal – paneb probleemidele omalt poolt punkti seal, kus koalitsioonis pole isegi veel komani jõutud.

IRL on poliitiline laip. Miks peaksid Keskerakond ja sotsid raiskama oma aega ja energiat selleks, et laipa reanimeerida? Andke ta üle opositsiooni, las Rõivas ja Co peenhäälestab seda laipa järgmised kaks aastat. Plusse IRLi koalitsoonist eemaldamiseks on rohkem kui miinuseid ja Artur Talviku juhitav Vabaerakond oleks avalikkuse jaoks oodatud partner koalitsiooni. Tegelikkuses peaks koalitsiooni kaasama ka EKRE, kuid see on ülimalt problemaatiline sotside vaatevinklist. Tehke siis EKREga üksikotsuste diil ning saate IRL nimelise laiba toast välja visata!

Mõte 3: Avalikkuse ignoreerimine tähendab Pevkurile valge ratsu kinkimist

Rõivase valitsuse kukutas totaalne ignorantsus, mis sai alguse juba Ansipi päevil. Seemned ja mullivann ja peaministri ülbitsemine parlamendisaalis. Eesti kui linnriik ning alatine Brüsseli ja Washingtoni huvide eelistamine maarahva huvidele.

Mind jätab täiesti külmaks mitusada NATO sõdurit siin viibib. Kuid ma tean, et iga uus NATO sõdur võtab ära raha meie oma esmasest kaitsevõimest. Iseseisev riik ei tohiks üldse lubada võõrriikide sõdurite viibimist oma pinnal, olgu nad omad või vaenlased. Me räägime vähe oma tõelistest kitsaskohtadest, milleks on vananemine, keskpärasuse massiline pealetung ning elu koondumine pealinna.

Arusaam sellest, et mõne riigiameti viimine maakonnalinnadesse tähendab regionaalpoliitikat on ääretult primitiivne. Sisekaitseakadeemia vägistamine Narva on aga otseselt riigivaenulik tegevus, sest lõikab jalad alt sisekaitselt, mis niigi vaevu hingitseb. Kogu ühiskond ootab antud konkreetsel juhul peaministri väga selget seisukohta ja ootab seda juba mõnda aega. Kui Reinsalu ja Vaheri kinnisvarabisnes suudab peaminister Ratasel suu kinni toppida, siis ei vääri Sa peaministri kohta, Jüri!

Avaliku arvamuse uuringuid on erinevaid, kuid viimased uuringud näitavad, et Reformierakond on oma positsioone taastamas. Seitseteist pikka aastat juhtisid nad Eestit ülbelt oma huve silmas pidades ning suur oli ühiskonna kergendus kui oravatest ülbikud lõpuks püünelt pühiti. Kuid... Kolm kuud hiljem on nad jälle tõusuteel, sest koalitsioonis on liiga palju tarbetut ballasti ning üleliigne kolmas osapool. Reformierakond aga ei juhi enam sinisokk Taavi, vaid teflonmees Hanno Pevkur, kelle võime avalikkust meelitada ületab Jüri Ratase vastava oskuse.

Avalikkus on lageraiete vastu, sisekaitseakadeemia solgutamise vastu ja rumalate ministrite vastu. Kui peaminister jagab rongis šokolaadi, siis on see koomiline. Kui peaminister on vait sisekaitse ohvriks toomisele kinnisvaraäri ees, siis on see ärevust tekitav. Kui loodusmees Rein Ratase poeg on vait Eesti metsade süstemaatilise hävitamise koha pealt ja ei suvatse ennast teemaga kurssi viia ega keskkonnaministeeriumi korruptantidele mööda nina anda, siis on see andestamatu.

Jüri, Sa peaksid unustama globaalsed teemad, mis kerivad ennast edasi ilma Sinuta ning keskenduma Eesti sisepoliitikale. Keskenduma Eesti inimeste muredele ja probleemidele alates korruptiivsest kohtusüsteemist mida Martin Helme esile tõi ning lõpetades sentide maksmisega omastehooldajatele, mis omane arengumaadele. Jätkates reformierakondlikku tööhõivereformi ja haldusreformi, saduldab Reformierakond oma valimisratsu teesiga, et kõik mis head tehtud vahepeal, tehti meie plaane ellu viies.

Lühidalt: Vabane Korbist, vabane IRList ja võta seisukoht teemadel, millest rahvas räägib.