Ja nimelt: Virgini, Microsofti ja Amazoni asutamise tulusaid tagajärgi saab varsti maitsta kogu universum, sest kosmosereiside muutumine Houstoni ja Baikonuri riiklikest programmidest ülirikaste eralõbuks kogub investeeringuid, meediatähelepanu ja ka kliente. Virgini kaubamärgi asutaja ja omanik Branson, kes jaanuari lõpul esitles uut raketikandjat, müüb jumalikku Maa-vaadet turistidele 200 000 dollari eest. Kümme minutit kaaluta olekut atmosfääri katusel ning su uus Mustamäe korter ongi huugama pandud. Ja targalt. Kui lisaks euriborile hakkab tõusma ka maailmamere tase, ei saa selle raha eest ka ühe otsa piletit mitte. Kui, siis ehk ühe sukeldumiskursuse praeguse Marja poe juures.


Ülirikaste kosmiliselt kõrguselt vaadatuna kuuluvad eralennukitel ringipaarutavad roki-staarid, ärimehed, Paris Hiltonid, filmitähed ja naftašeigid räpakasse alamklassi, kes peavadki lämbuma isikliku lendava vaiba sinisesse summutivingu. Maa peal kummi vilistava “lumpeni” majasuurused maasturid, Ferrarid, Bentleyd ja Aston Martinid neelduvad aga soojenevasse tõusuvette uudisekünnistki ületamata.

Noa laeva ehitamine

Kogu pilt varanduslike vahede suurenemisest ei mahu aga enam ühele planeedile. Nagu suurelisel kaluril jäävad käed lühikeseks, et kiita kinnipüütud loomust, ei ulatu ka ühiskonnateadlaste pilk haarama üleilmsete kontrastide venivat skaalat. Kontseptsioon ühele kirjule reale mahtuvast Issanda loomaaiast (loe: globaalsest külast) on küll paeluv, ent jääb jalgu kosmose äristumisele. Pigem on muutunud aktuaalseks teine testamentlik motiiv, kuulutus saabuvast üleujutusest ja Noa laeva ehitamine. Kui Branson pani veel mõni aeg tagasi välja 25 miljonit dollarit leiutisele, mis vabastab Maa atmosfääri kasvuhoonegaasidest, siis nüüd sihib ta kaugeid tähti. Ju siis kaotas lootuse. Üks asi on võimaldada rikkamal rahval nina korraks ilmaruumi tsusata, teine asi aga ehitada “orbitaalhotell” või mandrisuurune fiiberkolakas, pakkumaks alalist elupaika õndsatele jõukuritele, kes tahavad elutoa aknasse Maa kumerusest avaramat vaadet. Intervjuus Reutersile lubaski Virgini kaubamärgi omanik klientidele ka elu(rajoone?) teistel planeetidel.

Tõesti, milleks temasugusele Maa, see vettiv pätsike, haudumas oma kardetud elanike mürgistes kõhutuultes? Euroopast ei näi saavat turvalist pansionaati Vana Maailma hüvedele, ka Ameerika unelm kooleb autult ja üksi. Ootuspäraselt suureneb nüüd taevaste kolonistide kihk rajada pealpool pilvi “üks kindel linn ja varjupaik”. Retsept on reformatsiooniajast, lunastuse hulgimüüjatelt: “Kui raha laekas kolksatab, hing põrgust taeva volksatab.” Ei jäeta rõõmusõnumita ka sajapäise euriboriga heitlevaid surelikke – Bransoni lahkuv rakett saastab kuuldavasti loodust vähem kui tema konkurentide omad. Raskel ajal abiks seegi.