Usutakse, et kui Ameerika läkastab, saab kogu maailm köha. Nüüdseks on sealset finants- ja kinnisvaraturgu tabanud äge bronhiit. Ühendriikide suurim kinnisvarahüpoteekide tagaja Fannie Mae ning selle noorem vend Freddie Mac hoiavad poolt USA hiiglaslikust kinnisvaralaenude turust. Riskantsete laenude andmine ning nende pakendamine väärikatena on muutnud ettevõtete aktsiad pea väärtusetuks ja kinnisvarakrahh koputab uksele kogu riigis. USA rahandusminister teatas nädal tagasi, et nii Fannie Mae kui ka Freddie Mac on võetud ajutiselt valitsuse kontrolli alla. Triljoniettevõtete päästmine ohustab tõsiselt Ameerika niigi defitsiidis riigieelarvet, räägitakse isegi riigi pankrotiohust. Lõhkeva kinnisvaramulli omapäi jätmine tooks seevastu laialdase kaose ja rasked ajad nii koduomanikele kui ka finantsmaailma.

Aga mida tähendab Ameerika finants-bronhiit Eestile? Vähemalt köha, seda enam, et kiiresti kasvanud kinnisvaraturu haigusi on omast käestki võtta. Jah, Eestis ei ole kunagi antud nii riskantseid laene nagu viimastel aastatel USA-s. Lisaks ei ole vähemalt senini kuulda, et Eesti pangad oleksid üritanud kahtlasi laene massiliselt ilusamaks pakendada. Ka ei ole meie laenuskeemid nii salakavalad: Ameerikas võis kergesti leida ka laenutooteid, mille intress tõusis pärast paari aastat mitmekordseks või mille saaja ei pidanud oma sissetulekut mingil viisil tõendama.

Seega on meie kinnisvaralaenude andjate ja nende emapankade suhteline konservatiivsus meid siiani halvimast päästnud. Kuid maailmaturu üldine meeleolu mõjutab suuresti ka meie börsifirmasid ning kinnisvara, rääkimata pankadest. Lisaks on nii Euroopa kui ka USA viimaste aastate kinnisvararalli eeldused – et hinnad jätkavad tõusu igavesti – olnud samad ning juba valeks osutunud. Lisades sellele baasintresside tõusu ei ole meilgi põhjust hõisata.