Tänasest lehest saate lugeda, et Helme on palganud Eesti huve Ameerikas Danske Banki asjas esindama advokaadi, kes hiljuti esindas Venemaaga seotud rahapesus süüdistatud ettevõtet, kelle raha liikus muu hulgas Danske Banki Eesti filiaali kaudu. Ei nõua suurt tarkust, et mõista: Eesti riiki Danske asjas esindaval advokaadil ei tohiks olla säärast huvide konflikti. USA-st trahviraha saamise asemel on Eestil – täpsemalt Martin Helmel – niimoodi võrreldamatult suurem võimalus anda riigi finantsmainele hoopis järgmine hoop.

Sellele kartusele lisab kaalu tõsiasi, et Helme varjab kahtlase advokaadibürooga lepingu sõlmimise asjaolusid kiivalt, tegemata ühtki liigutust põhjendatud kahtluste kummutamiseks. Kahjuks lasevad peaminister, välisminister ja justiitsminister, kellesse see teema samuti puutub, Helmetel plahvatusohtlikus rahapesuteemas toimetada, nagu nad heaks arvavad. Kas see on koalitsioonileppe osa?

Miks mängib rahandusminister tulega, selmet Eesti kannatada saanud mainet päriselt puhastada? Sellepärast, et maine puhastamine on üsna igav ja raske töö, mida tehes püünele eriti ei pääse. Hoopis ägedam on rünnata eelkäijat (loe: reformierakondlast Jürgen Ligi) ja lubada riigile USA jagatava võimaliku trahviraha kujul miljardeid dollareid (täpsustus: nüüdseks ainult kümneid või sadu miljoneid) tulu. Lisage siia Helme võhiklikkus rahanduse vallas, püsimatus ja alternatiivsete „faktide” lembus ja saategi seletuse, miks ta on jõudnud selleni, et saeb oksa, millel ise rahandusministrina istub. Helme kui rahapesu tõrjuja efektiivsusele ei aita kaasa seegi, et see eeldab tõhusat rahvusvahelist koostööd, aga Helme ideaal on maailm, kus (rahvus)riigid teevad võimalikult vähe koostööd.

Rahandusminister peaks andma oma klanni välistele asjatundjatele ja avalikkusele sõlmitud lepingu kohta rohkem infot. Ja panema koostööle kahtlase advokaadibürooga pidurit, kui asjatundjad seda saadud info põhjal soovitavad. Armastus salatsemise ja neljasilmavestluste vastu võib muuta Helme ning koos temaga ka valitsuse ja Eesti mängukanniks rahapesijate käes.