Kõik peaks nagu klaar olema – fakt on see, et EKRE on nüüd täieõiguslik valitsuse liige. Meeldigu see või mitte. Küll aga hämmastab, et kogu selle aja jätkavad EKRE poliitikud ärplemist. Otsustage nüüd lõpuks ära, kas olete valitsuses või opositsioonis! Ja käituge selle kohaselt.

Ei ole just eriti adekvaatne see, kui EKRE esimees ja vastne siseminister Mart Helme saadab laiali pressiavalduse, milles nimetab naisepeksukahtlustuste tõttu tagasi astunud ettevõtlus- ja IT-ministri Marti Kuusiku juhtumit nõiajahiks.

Sama kummaline on Helme väide, et Kuusiku ministriks vannutamise ajal saalist lahkunud president eksis sellega rängalt süütuse presumptsiooni põhimõtte vastu, ja et ta peab nüüd ministrina hakkama taastama Eesti põhiseaduslikku korda.

EPL-i SEISUKOHT EKRE ja perekond Helme, otsustage lõpuks ära, kas olete opositsioonis või koalitsioonis. Valitsus pole naljategemise koht, ministriamet eeldab riigimehelikkust.

Härra Helme, vahepeal võib sammu tagasi astuda ka, ei pea, nui neljaks, oma esialgse positsiooni juurde jääma. Ministriamet ei eelda vaid riigikogus toetushäälte kokkusaamist ja koalitsioonileppe täitmist, see tähendab ka riigimehelikku käitumist ja sõnakasutust.

Jääb ainult üle nõustuda eelmise presidendi Toomas Hendrik Ilvesega: „Meie kõigi Eesti pole mänguasi, millega teismelised võivad rumalaid nalju teha. Valitsus on vaid vahtkond, kelle kätesse on antud Eesti korrashoidmine üksnes ajaks, milleks on saadud mandaat. Kuidas toime tuldi, see jääb igavesti märgina külge valitsusele ja tema ministritele. Loodetavasti mitte kogu riigile ja rahvale.”

Õnneks on värskel valitsusel siiski säilinud vähemalt mingi reaalsustaju, nagu näitab üleeilne otsus Marti Kuusik ministriametist tagasi kutsuda. Tore on siinjuures ka näha, et Eesti (kodaniku)ühiskond on aktiivne, ei ole liiga enesetsenseeritud ja suudab vajaduse korral valitsust tasakaalustada. See on uue ettearvamatu valitsuse all ellujäämiseks väga oluline. Hea on ka näha, et uutest ministritest hoolimata tegutsevad politsei, prokuratuur ja riigikantselei täie teravusega ega ole samuti liigse enesetsensuuri teed läinud.