Oleme oodanud seda uudist vähemalt viimased kümme aastat, kui hiiglaslik hoone on seisnud suletuna. Tegelikult isegi kauem – esimene tõsisem katse linnahalli ajakohastada tehti juba 2000. aasta mais. Kosilasi, ideid ja afääre on sel ajal nähtud palju, ent tulemusteta. Seni on see Tallinna kesklinnas üks viimaseid inetuid laike, mis ootab kordategemist. Ikkagi pealinna kunagine au ja uhkus.

Rõõmu teeb, et linnahall saab uue hingamise eraraha toel. See annab peamise kindlustunde, et projektist saab asja, teisisõnu, et see pole vaid kuluprojekt ja hakkab kunagi ka kasumit teenima. Tõsi, konkreetsest äriplaanist on veel vähe teada, kuid kellel saaks olla midagi maailmatasemel konverentsi- ja kontserdikeskuse ning uue sadama vastu, kui need end ära tasuvad? Pealegi kui juurde lubatakse ärikeskust, hotelli ja vaba aja veetmise võimalusi, kokkuvõttes „elamuslikku maamärki”.

Tõsi, ettevõtmine on riskantne ja sellel on mustmiljon võimalust takerduda bürokraatiamasinasse või mujale, võimaliku majanduskriisini välja. See, kuidas varasemad projektid on järjest vett vedama läinud, teeb ettevaatlikuks. Sestap ootame kõigilt osalistelt head tahet ja konstruktiivsust, et linnahalli piirkond lõpuks särama lüüa, ja peale ametkondade mõtleme siin ka investoreid endid.

EPL-I SEISUKOHT

Projekti õigustab sisuliselt ikka see, kui piirkond jääb linnaelanikele avatuks ja Tallinn avatakse senisest rohkem merele.

Väga oluline on pidada dialoogi kohaliku kogukonnaga, nagu näitavad hiljutised Reidi tee ja Kalaranna tee arendamise kogemused. Keskerakondlasest linnapea Mihhail Kõlvarti käitumine, kus Reidi tee ehituse käigus rohelised koalitsioonipartnerina üle parda visati ja kogukonnaaktivistidega sõlmitud kompromissist üle sõideti, ei tekita paraku erilist kindlustunnet.

On ju tähtis, et linnahalli piirkonda arendades ei lähtutaks üksnes ärimeeste ja välismaalaste, eelkõige (konverentsi)turistide huvidest. Projekti õigustab sisuliselt ikka see, kui piirkond jääb linnaelanikele avatuks ja Tallinn avatakse senisest rohkem merele. Õnneks arendajad seda esialgu lubavadki.

Mäletate kunagist unistust 27-kilomeetrisest mereäärsest promenaadist, mis viiks Merivälja muulist Kakumäe rannani? Linnahall on just parajas asukohas, et olla selle süda.