Tegelikult ei puuduta see teema üksnes Tallinna ning jõuluturgusid ja -laatasid. Küsimus on selles, milliseid üritusi võiksid Eesti omavalitsused lubada, soosida ja pakkuda jõuluajal, kui inimesi tõmbab tavalisest tugevamini kaubanduskeskustesse. Ka kirikutes käiakse jõulude ajal tavalisest palju rohkem. Seetõttu tuleks samuti mõelda jõulujumalateenistustele: kellele ja kuidas neid korraldada, et viirus hoogu juurde ei saaks?

Teadupärast on tihedalt inimesi täis ruumides koroonaviiruse levimise risk suurem kui vabaõhuüritustel. Viimasel ajal on Eesti koroonastatistikas enim ilma teinud küll töökohakolded, kuid sellegipoolest ei tasu kaubanduskeskustes ja jumalakodades peituvasse nakatumisohtu kergemeelselt suhtuda. Ja loomulikult on värskes õhus viibimine üldse tervisele hea, ka talvel.

Kui Eesti koroonapilt ei muutu dramaatiliselt halvemaks, pole mõistlik vabas õhus toimuvaid jõuluüritusi ära jätta.

Mingil määral võib tänavust jõuluostlemist tagasi hoida ebakindel majanduslik olukord. Konjunktuuriinstituudi andmeil oli tarbijate kindlustunne septembris küll veidi tugevam kui esimese laine ajal aprillis, aga palju nõrgem kui eelmiste jõulude ajal.

See seab Tallinna jõuluturu majandusliku tasuvuse löögi alla. Siiski võiks Tallinnas selle traditsiooni täielikule pausile panemise asemel linna, korraldaja ja kaupmeeste koostöös katsetada hoopis uusi lahendusi, mille puhul jõuluturg tasuks ennast äriliselt ära ka välisturistideta. Kui isegi jõuluturuks ei osata, julgeta või viitsita selliseid lahendusi otsida, siis kui tõsiselt võetav on vanalinna taaselustamise plaan? Jõuluaeg ja -turg meelitas ju kohalikke viimastel aastatel suhteliselt hästi vanalinna.

Kuna teistel omavalitsustel ei ole kadunud turistide probleemi nagu Tallinna vanalinnal, on neil selle võrra lihtsam otsuseid teha. Kui Eesti koroonapilt ei muutu detsembrikuuks dramaatiliselt halvemaks, pole mõistlik traditsioonilisi vabas õhus toimuvaid jõuluüritusi ära jätta. Pigem võiks neid korraldada tavalisest rohkem, et pakkuda inimestele rohkem rõõmu ja valikut pühadeaja sisustamiseks.