Kui alanud nädalal selgub, et tegemist oli linnapea läbirääkimistaktikaga, siis võib selle talle andeks anda. Kui aga linnavalitsus ja režissöör Christopher Nolani meeskond tee sulgemise asjus kompromissi ei leia ja Nolan kolib filmivõtted mujale, siis pole Kõlvart Tallinna huve küll hästi teeninud.

Selge see, et Laagna tee sulgemine tekitaks tüli paljudele lasnamäelastele, aga ebamugavuste määr sõltub sellest, kui totaalselt tee kinni pannakse – kas kuu aega ei pääse üldse läbi või aeg-ajalt ikka pääseb, vähemalt ühissõidukitega. Mõelgem ka sellele, et kui Laagna tee soovitaks kuuks ajaks remonti panna, siis teeksid vähesed plaani maha. Asja tuleks võtta mõistusega ja vaadata, mida linn sulgemise eest vastu saab. Kui tasu on rikkalik ja liikluskorralduse muutus ei põhjusta rohkem ebamugavusi, kui põhjustaks teeremont, on tehing hea.

Tähtis pole see, kas tee pannakse kinni remondi, filmivõtete või spordivõistluse pärast, vaid see, mida linn sulgemise eest vastu saab.

Tallinna linna määrus teede ja tänavate sulgemise maksust lubab sõidutee täieliku sulgemise eest võtta tasu 100 eurot tunnis. See tähendab 2400 eurot ööpäevas, 72 000 eurot kuus. See ei ole summa, mille üle oleks põhjust hõisata, kuid õnneks sätestab Tallinna teede ja tänavate ajutise sulgemise eeskiri, et tänava sulgeja peab hüvitama linna transpordiametile sulgemisega kaasnevad liikluse ümberkorraldamise kulud.

Kas linnal oleks võimalik filmistuudiole Warner Bros veel millegi eest arve esitada? Kui suur oleks kaudne kasu – Tallinna suurem tuntus jmt? Filmiinimesed loomulikult kinnitavad, et kaudne kasu Tallinnale ja Eestile on suur. Ka Lasnamäe linnaosa vanem Andres Vään on maininud, et Tallinn ja Eesti saaksid mitu miljonit eurot lisatulu. Linna ja linnaelanike kaudsete kasude hindamisele ja tutvustamisele võiksidki asjasse puutuvad ametnikud keskenduda. Kõige rumalam on, kui Kõlvart hakkab otsustamist ainult sellepärast pidurdama, et demonstreerida, kes on linna uus boss.

VERSUS | Kas Nolani filmi võtted on nagu lotovõit?

Ilmar Raag, filmistsenarist ja -režissöör (Delfi)
JAH
Filmistsenarist ja -režissöör Ilmar Raag

Christoper Nolani filmide vaatajaskond on maailmas suurimate seas ja võrreldav Peter Jacksoni „Sõrmuste isanda” filmidega, mis edendasid Uus-Meremaa turismi, ehkki Uus-Meremaad ei mainitud filmides kusagil. See tõuge nii turismile kui ka võtete ajal majandusele oli väga vägev.

Mihhail Kõlvart, Tallinna linnapea (linna pressiteade)
EI
Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart

Oleme valmis kaaluma magistraali osalist sulgemist palju lühemaks ajaks, kuid täielik sulgemine terveks kuuks ei ole mõeldav. Me ei saa lasta tekkida pealinnas liikluskaosel, kui ei toimi ühistransport ja abivajajateni ei jõua operatiivteenistused, mis tähendaks Lasnamäe ja Pirita elanike elu totaalselt keerulisemaks muutmist.