Värskel eelnõul on ka EKRE fraktsiooni esimehe Siim Pohlaku allkiri. Lõpp hea, kõik hea? Veel mitte, sest kes teab, kui kaua kavatseb koalitsioon eelnõu menetleda.

Eriti nõmedaks teeb loo asjaolu, et riigikogu menetluses on sarnase sisuga eelnõu, mille sotsiaaldemokraadid esitasid juba aasta tagasi. SDE eelnõu on juba läbinud riigikogus esimese lugemise, mistõttu sellega jätkates oleks võimalik jõuda tulemuseni palju kiiremini. Tulnuks lihtsalt leida kompromiss EKRE „väärtuskonfliktiga”. Kui kaht eelnõu kõrvutada, siis ei ole küll aru saada, miks seda ei saanud teha sotside eelnõule muudatusi esitades.

Sotsid laseksid lapse vanema nõusolekuta psühhiaatri juurde, kui vanemat pole mõjuvatel põhjustel võimalik kaasata või kui see on vastuolu lapse huvidega. Koalitsiooni eelnõu järgi oleks see lubatud, kui vanem on pannud lapse vastu toime kuriteo, lapse vanemliku hooleta jätnud või ähvardab muul viisil lapse elu ja tervist.

Vajaliku, aga „vale” erakonna esitatud eelnõu pidurdamine ja hiljem omana algatamine on rumal tava. Tehke sellele lõpp.

Mõistlikud inimesed oleksid juba aasta tagasi esitanud SDE eelnõule need täiendused ja seaduse aasta esimestel kuudel vastu võtnud. Praegu oleks siis võimalik reaalse elu põhjal hinnata, kas need kompromissiks olevad piiravad tingimused on liiga piiravad, nagu kardavad SDE ja Reformierakonna esindajad.

Selle asemel alustab koalitsioon protsessi nullist, justkui hädas olevaid lapsi – ja üldse lapsi – huvitaks, kes on eelnõu algataja. Ei huvita, nemad vajavad probleemi tegelikku lahendust. Koalitsioonipoliitikud saavad muidugi öelda, et omal ajal on Reformierakond opositsiooni samamoodi nöökinud. Muidugi on, kuid see pole põhjus seda rumalat tava riigikogus jätkata. Kui tahate tõesti olla varasematest paremad riigijuhid, siis võtke asjalikud ja vajalikud eelnõud vastu kiiresti ja ressursse säästes – tegemata numbrit sellest, mis erakond eelnõu algatas.