On ka põhjust: Maalehe tellitud laborianalüüs paljastas juhtumi, kus ühe Valgamaa firma müüdud maasikad sisaldasid lubatust rohkem mürke. Olgu põhjus Eesti kasvataja tegevus või see, et ausad marjad olid segamini võõramaalt tooduga, või miski kolmas, igatahes selgus, et põhimõte „välismaine mari kahtlane, eestimaine aus ja hää” ei pea alati paika.

Õli viskasid eile tulle Maaleht ja Õhtuleht, kes paljastasid, kuidas tuuakse Lätist Eestisse autotäite kaupa võõramaiseid maasikaid ja muid loodussaadusi ning müüakse meie turgudel Eesti kauba pähe kallimalt maha.

Inimesed, kes on valmis kodumaise marja eest kõrgemat hinda maksma, olgu patriotismist või puhtama kauba ootuses, saavad petta. Pealegi solgivad marjahangeldajad turgu, kuna müüvad oma petukaupa odavamalt kui ausad kodumaised kasvatajad. Arusaadavalt on see miski, mida ei saa tolereerida.

Kui välismaise maasika kodumaise pähe müümine on turgudel avalik saladus, siis miks ei ole märgata turuomanike aktiivset võitlust valemängijate vastu?

Ent mida teha? Põllumajandusamet ning veterinaar- ja toiduamet õigustavad end, et kontrollivad – kes päritolu, kes mürgisisaldust – juba niigi agaralt. Tõsi, alati ei mõju nende jutt veenvalt, eriti hiljutiste paljastuste valguses. Kuid veelgi rohkem soovime viibutada siin näpuga turuomanike poole. On ju probleemid seotud valdavalt seal müüdava kaubaga.

Kui uskuda seda, et välismaise maasika kodumaise pähe müümine on turgudel avalik saladus, peavad sellest teadma paratamatult ka turuomanikud. Miks ei ole märgata nende aktiivset võitlust valemängijate vastu? Saaks ju regulaarselt kontrollida saatelehtede olemasolu, teha tootjatele kontrollkõnesid, keelduda kahtluse korral müügilubadest, pöörduda politseissegi. See näitab vähest austust oma kunde vastu, silma kinni pigistamist rahahimus.

Seda rohkem väärib kiitust maasikakasvajate liidu mõte hakata ise pisteliselt enda liikmeid kontrollima ning plaan koostada usaldusväärsete edasimüüjate nimekiri.

See nimekiri võiks olla laiemgi, sest nagu selgus, tuuakse Lätist Eestisse ka muud kraami spinatist mustikate ja herneni.