See näitab tugevat sidet kodanike ja riigi vahel. Inimesed tahavad kaasa rääkida ka siis, kui küsimused ei tundu nende jaoks eksistentsiaalsed. Maksupoliitika nüansid pole sugugi võrreldavad näiteks väärtuste konfliktiga mõnes riigis, kus ühe poole võit paneb teise poole eestseisjaid rääkima emigreerumisest. Eesti esindusdemokraatias löövad üldjuhul mängureeglitest kinni pidades kaasa ka need, kelle eestkõnelejate retoorika ja mõnede aktivistide teod sihivad muidu just usaldust riigi ja tema institutsioonide vastu.

Usaldus võib kiiresti sulada igasuguse välispidise tõuketagi, eriti kui hoobid tulevad sealt, kust oodatagi ei oskaks. Paraku on neid viimastel nädalatel jagatud eri suundadest.

Reformierakonna telefonihuligaanid läksid ühte patta EKRE noorte libakontodega ja murdsid taas ühe vaikimisi tõmmatud piiri, millest moraalne inimene üle ei astu. Need, kelle arvates on poliitikud niigi ühed vargad ja valetajad, said täiesti mõttetult oma eelarvamustele kinnitust. Sotside Rainer Vakra, kelle kaitse plagiaadisüüdistuste vastu meenutab lapiku Maa toetajate argumente, kinnistab niisamuti ülbe poliitiku kuvandit.

Riigikogu 14. koosseisu liikmetel soovitaksime vaadata, mis sünnib praegu Eesti suusatamises. Läheb tükk aega, enne kui puhtalt käituv ülekaalukas enamik suudab taastada spordiala ja kogu spordi maine, mille mõni patustaja on rikkunud.

Head riigikogulased! Peaaegu kõik teist esindavad oma valijaid puhtas usus muuta Eestit paremaks. Teil kõigil võiks olla järgmiseks neljaks aastaks erinevatest vaadetest hoolimata ühine üllas ülesanne: katsuge üksikuid valemängijaid ohjes hoida! Kasvõi isikliku eeskujuga.