Eelnev võiks olla kiidulaul tipp-poliitikat ja kuue lapse kasvatamist ühildavale haridus- ja teadusministrile Mailis Repsile, kui poleks üht „aga”. Viga on selles, et süsteem, mida Reps ministeeriumis oma töö- ja pereelu lepitamiseks kasutab, on kättesaadav ainult talle ja läheb tegelikult suuresti vastuollu seaduste ning riigi raha kasutamise heade tavadega.

Reps on võtteid, mis lihtsurelikele kättesaamatud või keelatud, ministrina ekspluateerinud pikka aega. Ametiauto ja autojuhi kasutamine, mille paljastas sel nädalal Õhtuleht, on ainult üks ja kõige süütum näide. Kui Reps oli haridusminister Ratase eelmises valitsuses ja talle sündis kuues laps, paistis, et beebi valvamine on tehtud ministeeriumi ühe töötaja ülesandeks. Eile ilmnes, et Repsi eraasjade n-ö salanõunikuks – ministeeriumi avalikult veebilehelt tema nime ei leia – on 3500-eurose kuupalgaga võetud ministri lapsepõlvesõbranna. Teisisõnu, tegemist on era- ja avalike asjade segi ajamise mustri, mitte üksikjuhtumiga.

Igaühele on selge, et ilma abilisteta kuue lapse kõrvalt ministriametit pidada on võimatu. Lähipäevil täitub Repsil neljas aasta ministriametis. Miks küll pole tema ja ta erakonnakaaslased teinud seadusemuudatusi, mis lahendaksid töö- ja eraelu ühildamise probleeme nii Repsi kui ka kõigi sarnases olukorras olijate jaoks?

Repsi skandaali tulemusel sündigu lahendused, mis kõigil lapsevanematel töö- ja pereelu ühildamist hõlbustavad.

Üks võimalus oleks ühemõtteliselt seadustada see, mida Reps on teinud – lubada asutustel ja ettevõtetel võtta palgale inimesi, kelle ülesanne ongi aidata pingelist tööd tegevaid võtmetöötajaid nende eraelus. Ent ameti- ja eraasjade vahelise piiri ähmastamine võib käest ära minna, muuta liiga lihtsaks õigustamatute erakulutuste tegemise riigi või ettevõtte rahast.

Teine võimalus oleks maksta piisavalt suurt palka inimestele, kes suudavad ja tahavad laste kasvatamise kõrvalt pingelist ja vastutusrikast tööd teha. Nii suurt, et sellest jätkuks eraelus vaja minevatele abilistele palga maksmiseks. Kas Repsi ligi 5700-eurone põhipalk on selline? Pere suurust arvestades ei pruugi olla.

Loodame, et Repsi skandaali ühe tulemusena sünnivad valitsuses ja riigikogus lahendused, mis kõigil lapsevanematel, eriti naistel, töö- ja pereelu ühildamist hõlbustavad.