Õiguskantsler Indrek Teder, kes saadikupuutumatuse äravõtmise ettepanekud esitas, arvab, et praegune kord, kuidas politseile riigikogu liiget puudutavateks menetlustoiminguteks nõusolekut antakse, on põhiseadusvastane. Riigikohus seevastu võttis selles küsimuses hiljuti vastupidise seisukoha. „Ma leidsin, et läbiotsimine on vastuolus põhiseadusega, aga kuna põhiseadus arvas teistmoodi, siis ma pean ka seadust järgima,” vastas Teder keskerakondlaste küsimustele Toobali ja Laasi nüüdsesse täbarasse olukorda viinud läbiotsimiste põhiseaduspärasuse kohta.

Ühtlasi ei tuvastanud Teder oma sõnul ka seda, et kriminaalmenetluse seadustikus oleksid nimetatud riigi peaprokuröri taotluse tagastamise alused. Tähendab, ta ei leidnud, et taotlus oleks poliitiliselt erapoolik või muul põhjusel ilmselgelt põhjendamatu.

Ka hääletustulemustest võib välja lugeda, et Keskerakonna fraktsioon kaitses eile riigikogus rohkem oma klikihuve kui põhiseadust. Tegemist on ju kahe eri juhtumiga. Toobalit ja Laasit kahtlustab prokuratuur nn Hannes Rummi kirjavahetuse asjas eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises. Vaarmann aga sai eelmisel suvel, kui teda veel riigikogus polnud, süüdistuse PRIA-lt toetuse väljapetmises ja ametnikule pistise andmises.

Toobali ja Laasi juhtumist leiab tõepoolest mõningast alust immuniteeti puudutavate põhimõtteliste küsimuste üle vaidlemiseks, aga Vaarmanni omast mitte. Ometigi hääletas Keskerakonna fraktsioon eile saadikupuutumatuse võtmise vastu kõigi kolme puhul. Peaaegu üksmeelselt – Vaarmanni küsimuses jätsid Jüri Ratas ja Olga Sõtnik hääletamata, Toobali ja Laasi küsimuses oli siseopositsiooni rollis ainult Sõtnik. Märkimist väärib, et vaikiva toetuse pälvisid Toobal ja Laasi ka õige mitmelt Reformierakonna saadikult, kes hääletamata jätsid. Kokkuvõttes võib siiski öelda, et eile omakasupüüdlik ringkaitse mõranes.