Aga sellal, kui Elite sünnituskliiniku sulgemiseks valmistus, jutustas haigekassa juht Tanel Ross Tallinnas tähtsal tervishoiukonverentsil: „Meie inimene, meie kindlustatu peab olema tervisesüsteemi keskpunkt. Tervishoiusüsteemi teised osalised, olgu nendeks arstid, haiglad, riik või haigekassa, on olemas ja peavad tegutsema inimese jaoks.”

Tore tervishoiupoliitika küll: kõigepealt tapetakse tervishoius valikuvõimalused, siis hakatakse rääkima patsiendikesksusest. Lepinguid erakliinikutega ei lõpetanud haigekassa ju sellepärast, et nood oleksid pakkunud halba teenust. Kvaliteediga oli kõik korras, pigem sai patsient sealt sama raha eest paremat teenust kui riigile ja omavalitsustele kuuluvatest haiglatest.

Kõigepealt tapetakse valikuvõimalused, siis hakatakse rääkima patsiendikesksusest.

Möödunud aastal käis mõni erakliinik haigekassa vastu kohut, aga jäi kaotajaks. Kohus leidis, et erakliinikute seadusandja pädevuses on kitsendada ettevõtlusvabadust haiglavõrgu arengukava haiglate kasuks. Pealegi ei tähendavat haigekassaga sõlmitud lepingu lõppemine seda, et erakliinik ei tohi tervishoiuteenuseid osutada.

Vormiliselt tõepoolest ei tähenda, aga sisuliselt võrdub see osa teenuste, näiteks sünnitusabi puhul keelumärgiga. Kui arengukava haigla pakub tasuta teenust, siis valivad tasuta teenuse ka paljud need inimesed, kes sissetuleku poolest saaksid endale lubada tasulist teenust. Järelejääv nõudlus on liiga väike, selle baasil ei ole erakliinikutel võimalik konkurentsi pakkumist jätkata.

See, et nõnda väheneb patsientide valikuvõimalus ja kahaneb konkurentsisurve suurhaiglatele, on ainult pool häda. Pealegi kahjustab haigekassa poliitika Eesti raviteenuste ekspordi potentsiaali. Kui riigihaiglate ressurss on pea täielikult haigekassa lepingutega kaetud, on neil vähe motivatsiooni välismaalt klientide otsimisega tegeleda. Erakliinikutel on seda rohkem, aga üksnes ekspordi najal ei ole sageli võimalik teenust käigus hoida.

Haigekassa tegutseb praegu põhimõttel: mis on hea arengukavasse kuuluvatele haiglatele, on hea ka patsiendile ja Eesti riigile. See ei ole patsiendikesksus.