Paraku ei ole haruldane, kui ilus suveilm ja traagilised liiklusõnnetused käivad koos. Pigem on see hoopis seaduspära, ilus ilm võtab osalt justkui viimasegi mõistuse. Nende hiljutiste juhtumite märksõnad kuuluvad ju liiklusõnnetuste klassikasse: joobes, juhtimisõiguseta, kihutav, lahtine turvavöö... Sääraste õnnetuste ärahoidmiseks poleks vaja rohkem kui veidi enese alalhoiu instinkti ja seaduskuulekust.

Halb öelda, aga mõnda paadunud liiklushuligaani näib parandavat ainult haud. Kahjuks juhtub hoopis nii, et nende vastutustundetus saadab hauda süütuid inimesi – nagu juhtus kahe ohvriga Lasnamäe avariis.

Tapjajuhtide peatamiseks pole vaja seadusi edasi karmistada, vaid järele aidata kogukonna sotsiaalset kontrolli.

Nagu näha, ei takista ega hirmuta selliseid tapjajuhte juhtimisõiguse äravõtmine või puudumine. Ei ole neil otsustaval hetkel (või mitte kunagi) meeles ka teiste ülitraagilised avariid, mida ikka ja jälle ette tuleb ning mida meedia alati kajastab. Ei hirmuta kõiki ka karmimaks muutuvad karistused, näiteks on politsei viimasel paaril aastal rohkem rakendanud liiklushuligaanide sõidukite arestimist ja konfiskeerimist.

Talvise Saaremaa ja äsjase Lasnamäe avarii näitel võib öelda, et sääraste juhtumite ärahoidmiseks pole vaja seadusi edasi karmistada, vaid järele aidata kogukonna sotsiaalset kontrolli. Tapjajuhid ei tule ju teiselt planeedilt. Neil on sugulased, sõbrad ja tuttavad, kes on enamasti inimese ohtlikest kommetest teadlikud, kuid ei astu küllalt otsustavalt vahele – purjutamist takistades, autovõtit ära võttes või kohe politseile teatades, kui potentsiaalne tapjajuht kõigest hoolimata rooli pääseb.