Teenusmajanduse Koda on alates oma loomisest 2010. aastal propageerinud sotsiaalmaksule lae kehtestamist, et Eesti ettevõtjatel oleks taskukohasem kõrgepalgalisi töötajaid ja juhte palgata. Suure sotsiaalmaksu tõttu on rahvusvaheliselt konkurentsivõimelise palga maksmine siin küllaltki kulukas ja selle taha takerdub vahel ka tõepoolest Eesti firmade rahvusvahelisse ärisse tungimine. Sotsiaalmaksu lae teema on ka praeguse valitsusliidu tegevusprogrammis – valitsus lubab 1. jaanuarist 2014 lõpetada sotsiaalmaksu (v.a ravikindlustuse osa) võtmise töötasu osalt, mis ületab 4000 eurot kuus.

Arakas ulatab oma nüüdse ettepanekuga otsekui abikäe valitsuskoalitsioonile, kes lae kehtestamist varsti menetlema peaks hakkama, kui tahab oma lubaduse täita. Põhimõtteliselt võiks ju dividendide sotsiaalmaksustamise ettepanek leevendada nende palgatööliste vimma, kes lae kehtestamisest otsest kasu ei saa.

Teisalt ärritab dividendide sotsiaalmaksustamise väljavaade sadu väikeettevõtjaid. Osa neist õigusega, osa mitte – sõltuvalt sellest, kas nad on ausad dividendimaksjad või maksavad dividendidena tegelikult palka. See, kui paljudel tegelikult maksab ärrituda, sõltub suuresti sellest, kuhu ja kuidas sotsiaalmaksustamise laed ja piirid tõmmata. Statistikaameti andmetel teenis 2010. aastal kuni 10 000 eurot kasumit ligi 22 000 firmat ja üle 10 000 euro 15 000 ettevõtte ringis. 4000-eurose sotsiaalmaksu lae juures, mille alla käivad ka dividendid, tunneks ennast seega puudutanuna tuhanded päris- või pseudoettevõtjad.

See tähendab, et jutuks dividendide sotsiaal-maksustamise idee lähematel aastatel tõenäoliselt jääbki. Aga kaugemas tulevikus ei saa olla kindel, sest maksumaksjate arv ju muudkui kahaneb, aga sotsiaal- ja tervishoiukulutused kasvavad. Mäletate, põgusalt on Eestis jututeemaks olnud isegi pensionäride ravimaks ja see oleks vähemalt sama raskelt seeditav reform kui dividendide sotsiaalmaksustamine.

Seepärast, mustalt ja hallilt tegutsevad ettevõtjad: kui teile dividendide sotsiaalmaks ei meeldi, siis hakake ausamalt makse maksma.