Tasuta?

Margaret Thacherile omistatakse ütlemist, et sotsialismi häda on see, et lõpuks saab teiste raha otsa. Et linnastumine on paratamatu trend, siis Tallinnas asjad veel nii kaugele pole läinud. Aastas tuleb uusi linnakodanike ca 5000, mis tähendab ka seda, et maksuraha jätkub, laenukoormus on madal. Ometi on viimase pooleteist, kahe aastaga kokku kukkunud palju omaaegsest alternatiivreaalsusest.

Munitsipaalpood, munitsipaalpank, munitsipaaltelevisioon

Linnapood, kes veel mäletab, oli see, mis pidi hakkama juhtima hindu kaubanduses, on tänaseks kadumas. Abivajajate avaliku alandamise asemel tulnuks neid kohe otse toetada, mitte rääkida, et Tallinn ehk keskpartei aitab küttepuude, kardulate ja doteeritud rohelise seebiga, on ju hea? Tallinna munitsipaalpank – tänaseks sisuliselt kadunud nähtus. Vaid häbi varjamiseks kratsitud vaiba alla, kui osalus teises finantsasutuses. Arve jäi maksumaksjatele, rõõm tegijatele.

Tallinna Televisioon on selle alternatiivse maailma majakas ja aken. Selle kanali sõnum on lihtne – võimul kama mida pärisajakirjandus kajastab, meil on oma tõde. Toetanud Keskerakonda, sünnitanud EKRE. Aastal 2019 saanud maksumaksjalt taas pisut rohkem kui varem – 3,8 miljonit eurot. Sellele küllap võib ühteist kaudset lisada. Alternatiiv – sama raha eest saaks korda teha näiteks kaks lasteaeda või hoida mitu aastat päriselt puhtad Tallinna tänavad. Samuti aitaks see katta võimalus, et igaüks saaks õhtul ja nädalavahetusel valveperearsti teenuse.

Tallinna TV ja muu munitsipaalmeedia roll, nagu Kremli sõnumeid edastavast PBKst sadade tuhandete eest enda kiituse ostmine on kõrge ajakirjandusvabadusega Eestis ammu selge. Eestis on tugev ja konkureeriv erameedia, Ekspressgrupp, Eesti Meedia, Äripäev ning kriitiline avalik-õiguslik meedia. Kui linnal on vaja teavitust, saab seda koostöös teha ja vajadusel toetada saateid, kuid mitte osta enesekiitust. Veelgi enam – seda enesekiitust alternatiivses reaalsuses on saanud juba nii palju, et isegi valijatel on hakanud kõrini saama linnajuhtidest, kelle teod ei vasta jutule pressiteadetes ja sobivate küsimustega tehtud intervjuudes.

Midagi peab muutuma, loodan, et Tallinna TV koomale tõmbamine on selle tegeliku sulgemise algus. Maksumaksja ligi nelja miljoniga on teha palju paremat. Tallinna inimesed on juba piisavalt andnud, et see kanal igaveseks vaikiks. Eesti saaks parem koht.