Ma olen spordikauge inimene, mu vanem vend oli ujuja ning õde sai NSV Liidu meistrikandiaadiks iluuisutamises - see ongi põhjus. Mina olen imagoloog ja pean asju vaatama väljast, kuidas nad paistavad, mis mulje nad jätavad avalikkusele. Liikumisseadusi ei saa sõnastada liikuv pall, ütleb füüsika. Spordivalda ei nähta adekvaatselt seestpoolt. Ühiskond, maailm paikneb ju väljas! EOK esimehe valik ei ole spordisisene, spordipoliitiline akt. See on kogu Eesti ühiskonna tulevikku määrav akt. Kas sportlased suudavad sellest aru saada, et asi ei ole mingite alaliitude eelisrahastamises mingite ärimeeste toel, vaid asi on Eesti maines? Kandidaadilt ei tohi küsida ainult: mida te tahate ära teha spordielus? Neilt peab küsima: mida te tahate ära teha Eestiga? Nii vastutusrikas on see presidendi koht.

Kui vaatan nüüd neid EOK presidendiks kandideerijaid, siis enamik neist ei suuda sellele küsimusele vastata. Neil pole piisavalt laia mõtlemist, pole avaramat silmapiiri, suurt pilti, pole õlgades jõudu säärast vastutust võtta. Üht kiidetakse selle eest, et ta saab hästi läbi kohalike ärimeestega, teist tema kunagiste rekordite eest, kolmandat kui edukat ettevõtjat, neljandat kui ennast tõestanud poliitikut. Valimismaastikul käiks just nagu turukonkurents. Eesti Vabariigi olümpiakomitee presidendiks kaubeldakse lehma! Kuidas see lehm siis hakkab oma presidenditoolil istuma?

Oo sport, sa ei ole sõda! Sa oled õilis rahu. Olümpia ajaks katkestas kogu Kreeka sõjategevuse. Pärimuseldasa seati ─884. aastal sisse "püha rahu" olümpiamängude ajaks. Pausanias näinud seitse sajandit hiljem Olympiat külastades Heraionis veel proksist heiteketast, millele oli graveeritud lepingu tekst. See kõlanud järgmiselt: "Olympia on püha koht; kes söandab siia paika sisenenda relva jõul, häbimärgistatakse jumalateotajana." Oo sport, sa oled rahu!

Meil käib mingi agoonia. Ἀγών tähendabki kreeka keeles võitlust, aga mitte gladiaatorite võitlust, kus võitjast jäävad järele agoonias laibad. Kõik rebivad ristishambu või masseerivad mesikeelselt endale toetusallkirju. Lehmakauplevad lehmad!

Imagoloogi hoiatused. Ei tohi valida endist või praegust sportlast, tema silm haarab vaid spordimaailma. Piltlikult: silm on keset staadioni, mitte keset Eestit. Bolševistliku partei juht Lenin oli siiski nii tark, et kirjutas novembris 1913 kopsuhaigele Gorkile: "... ravida... tuleb ainult esmajärguliste kuulsuste juures. Katsetada omal nahal bolševiku leiutusi - see on hirmus!!!" Kommunisti ei ravi kommunist, sporti ei ravi sportlane - sest haigus ei ole mitte spordis, haige on ühiskond. Kellel oleks EOK presidendi kohal piisavat ühiskondlikku kaalu? Tõnistel? - Ärge ajage naerma, teda ei tea väljaspool spordiringkondi mitte keegi! Tamm? - Tamm... mis ta eesnimi on, meil on siin Eestis neid terve tammik! Ah Jaan? - Ei, Jüri! - No jah, olgu siis Jüri.

Ei tohi valida poliitikut. Ta teeb spordist spordipoliitika. Ratta valem on πr2. See r on küll muutuja aga π jääb konstandiks, millega algab ka kreeka keeles sõna "poliitika" (πολιτική).

Ei tohi valida ärimeest. Coubertin ei hüüdnud: "Oo sport, sa oled äri!" Tuleb Eesti nimel valida inimene väljastpoolt poliitikat, äri ja sporti. Tuleb valida ausaim inimene, keda sellisena teatakse kogu Eestis.

Vaadakem siis tänast täisnimekirja:

1. Urmas Sõõrumaa

2. Märt Sults

3. Hannes Võrno

4. Tõnu Tõniste

5. Erki Nool

6. Jüri Ratas

7. Jüri Tamm

Ma näen siin ainult üht imagoloogiliselt EOK presidendiks sobiva kandidaadi nime.