Spetsialistide hinnangul kütuse hind allapoole ei kuku ja jääb parimal juhul detsembrikuise aktsiisitõusuni umbes kümne krooni peale pidama.

See tähendab seda, et hinnatundlikumad autojuhid hakkavad kas vähem sõitma või ostavad kütust nurgatagustest tanklatest, kust kvaliteetse bensiini asemel võib saada aktsiisist kõrvale hoidmiseks kokku segatud nn salakütust.

Sellega aga kruvitakse bensiini hinnatõusule pöördeid vaid juurde. Riik ei saa oma osa aktsiisina enam vajalikul määral kätte ning leiab uued moodused, kuidas kütusemüüjatelt raha kätte saada. Kütus kallineb, mis omakorda viib jälle salakütuse suuremale tarbimisele jne. Seni Tallinna tanklates küsitletud autojuhid kinnitasid, et teevad vajalikud sõidud iga hinnaga.

Aktsiis moodustab bensiiniliitri hinnast neljandiku ja 1. detsembrist ähvardab bensiiniliitri hind taas aktsiisi mõjul 60 sendi võrra kasvada. Riiklikult on küll kaalutud aktsiisi sujuvamat tõusu, kuid alla 18-sendisest (15 senti pluss käibemaks) aktsiisitõusust pole veel keegi rääkinud.