YLLE RAJASAAR

26. novembril saab aastaseks Eesti populaarseim interneti jututuba OK Jutukas. Reedel kogunes Lääne-Virumaal asuvasse Essu mõisa seda sündmust tähistama 80 inimest üle Eesti.

Maailmas on teada kümnetesse tuhandetesse ulatuv arv erinevaid interaktiivseid jututubasid ja -lobisemisnurki. Internetis surfamise kõrval on võrgutoad teine ja sama populaarne viis meelt lahutada ning inimestega suhelda.

Elektrooniline suhtlemine

Eesti paarikümnest interaktiivsest vestlusringist on populaarseim ning teadaolevalt suurima aktiivsete osalejatega OK Jutukas, mille pealehte internetis külastatakse päeva jooksul keskeltläbi 1100 korda ning kus pidevaid jutustajaid ligi 300.

OK Jutuka kooskäiva tuumiku moodustavad sadakond aktiivset "vana ja tegusat olijat", vanuses 22-40. On tuntud persoone, raadiohääli ja leheneegreid, kunstnikke ja reklaamispetse, juriste ja raamatupidajaid. Motiiv kokkusaamiseks on üksiti meeldivalt aega veeta, silmaringi avardada ning muu hulgas ka ärikontakte sõlmida.

Tiit Sermanni ning Kaupo Kalda ideest luua kõigile avatud ning lihtsalt ja arusaadavalt kasutatav eestikeelne virtuaalne suhtlemispaik, on aastaga saanud tõsine klubiline kooskäimisvõimalus inimestele, kes ühe osa oma päevast veedavad arvuti taga; ainus võimalus emakeelseks suhtlemiseks neile, kes üle maailma laiali rännanud.

Pealtnäha polegi palju vaja, et OK Jutuka laheda seltskonnaga ühineda, tuleb vaid teada õiget internetiaadressi - www.ok.ee - evida võrguühendust ning aega arvutis "istumiseks". Edasi kulgeb kõik juba esmakasutajale ettekirjutatud reeglite alusel - paar minutit kulub iseendale hüüdnime andmisele, teist samapalju interaktiivse ühenduse saamiseks ning suhtlemine virtuaalkeskkonnas võib alata.

Ilmselt on iga jutuka uustulnuk omal nahal tundnud, mismoodi virtuaalreaalsus igapäevaelu ruineerima kipub. Võib juhtuda, et see mina, kes päevast-päeva hellitusnime all jutukas käib, omandab üha reaalsemaid piirjooni ning hakkab elama omaenese interaktiivset elu, omanikust sõltumatult. Tõenäoliselt halvenevad mõneks ajaks suhted tööandjaga, kes kuidagi ei taha aktsepteerida jutukanarkari vajadust suhelda võrguühenduse abil kallil tööajal; üsna reaalne on, et senised sõbrad reaalelus ning ka isiklik elu jäävad tagaplaanile, sest ühtäkki on normaalsest, kõnelevast ja kõndivast inimesest saanud arvutihull, kel on raskusi tööle ja tavasuhtlemisele keskendumisega.

Seosed kultuuriga

Olulisemaks puutepunktiks ehk see, et OK Jutuka näol on tegemist aktiivse ja alternatiivse, pidevalt areneva suhtluskeskkonnaga. OK Jutukas ei piirdu vaid konkreetse jutulehega (mistarvis on kirjutatud originaalne eestikeelne programm), sinna kõrvale on loodud Külalisteraamat ja elektronpostkastide nimekiri, kuhu pidevalt laekub infot toimuvate ürituste kohta ning soovitusi tööst ja klaviatuuri näppimisest ülejääva aja väärikaks veetmiseks. Kuna aktiivsete osalejate hulk järjest kasvab, on tekkinud arvestatav hulk kultuuritarbijaid, kellest igaüks eraldi võib-olla ei viitsikski teatrisse uut etendust vaatama minna, ent klubivaim on see, mis liikumiseks vajaliku impulsi annab.

Sestap lootkem, et OK Jutukas kui atraktiivne suhtluskeskkond oma tegevust jätkab ning serverid järjest suureneva kasutajahulga teenindamisel "pange" ei kuku.