Jõuline vastukaja Khashoggi brutaalsele mõrvale on teravas kontrastis lääne suhtelise ükskõiksusega paljude inimohvrite vastu, mille on põhjustanud saudide sõjaline interventsioon naaberriiki Jeemenisse. Saudi Araabia õhurünnakud on tapnud tuhandeid tsiviilisikuid, koolibusse pommitades ka lapsi. Aga nende hukkunute arv kahvatub nüüd hoogu koguva näljahäda kõrval. Ka näljahäda on Saudi Araabia tegevuse – blokaad, impordipiirangud jms – tulemus.

Jeemeni laste hukkumisest kirjutas liigutavalt ka Khashoggi, lisades, et Saudi Araabial pole õigust tulla kellelegi moraalist rääkima, kui ta peab sellist sõda.

Suurt tähelepanu Khashoggi mõrvale seletab osaliselt fakt, et ta kirjutas ka The Washington Postile. Samuti seletab seda identifitseeritava ohvri efekt – näoga üksikisiku saatus vallandab meis suuremaid emotsioone kui suure hulga anonüümseks jäävate isikute hukk.

Võib-olla avab Khashoggi mõrv meie silmad ka Saudi Araabia teiste mõrtsukalike tegevuste kohta. Aastakümneid on saudid kasutanud raha, mida me neile nafta eest maksame, jutlustanud fundamentalislikku islamit mitte ainult oma maal, vaid pannud miljardeid dollareid selle propageerimisse ka mujal, et muuta mõõdukad ja sallivad islamikogukonnad ka teistes riikides fundamentalistlikeks.

Saudi Araabiale relvamüügi peatamine peaks olema alles esimene samm. Et vähendada Saudi Araabia jõudu, peame me lõpetama nende nafta ostmise. Me peaksime nõudma, et kõik suuremad naftakompaniid avalikustaksid, kui suur osa nende müüdavatest naftatoodetest on tehtud saudide naftast. Siis saavad tarbijad valida, kas osta neid tooteid või mitte. Kui me lõpetame saudide nafta ostmise, ei surnud Jamal Khashoggi tulutult.

Copyright: Project Syndicate, 2018.

www.project-syndicate.org