Teadlaste sõnul loob eri loomade üksteisega ja inimestega pikaajalises lähedas kontaktis hoidmine ebatervisliku keskkonna, kus tõenäoliselt arenes mutatsioon, mis võimaldas mõnedele loomadele ammu omasel koroonaviirusel kanduda inimesele. See pani Hiina 26. jaanuaril kehtestama elus metsloomadega kauplemise keeldu. Sama tegi Hiina pärast SARS-i puhkemist, kuid toona tühistati keeld kuue kuu pärast.

Maailm vajab selliste turgude alatiseks keelamist. Loomade jaoks on need turud maapealne põrgu. Tuhanded olendid kannatavad pikki tunde piinu ja hirmu, kuni nad brutaalselt veristatakse. See on üks osa kannatustest, mida inimesed süstemaatiliselt põhjustavad loomadele igal pool – loomavabrikutes, laborites, meelelahutustööstuses.

Huvid ühtivad


Kui jääme mõnikord mõtlema, mida teeme – enamasti ei jää –, kaldume seda õigustama inimese väidetava ülimuslikkusega. Umbes samamoodi nagu valged tavatsesid väita, et teise nahavärviga inimesed on neist alamad. Praegu ühtivad inimeste elulised huvid nii selgelt loomade huvidega, et on hea võimalus muuta teiste elusolenditega ümberkäimist.

Isegi kui jätta kõrvale loomade kohtlemise aspekt, kaalub vastuväited otsustavalt üles ülemaailmsete hukatuslike epideemiate oht.

Elusloomade turgude keelamiseks tuleb üle saada osast kultuurilistest eelistustest. Samuti vastuseisust seetõttu, et keeld põhjustaks raskusi inimestele, kes saavad nii oma sissetuleku. Isegi kui jätta kõrvale loomade kohtlemise aspekt, kaalub need piirkondlikud vastuväited otsustavalt üles ülemaailmsete hukatuslike epideemiate oht.

Hongkongi looduskaitsja Martin Williams on asja hästi kokku võtnud: „Kuni eksisteerivad need turud, püsib tõenäosus, et seal sünnib veel uusi haigusi. Kindlasti on Hiinal aeg need turud sulgeda. Üheainsa sammuga liiguksime edasi loomaõiguste ja looduskaitse vallas ning vähendaksime riski, et inimesed kogu maailmas haigestuvad „Made in China” haigustesse.”

Aga me ei peaks piirduma Hiinaga. Turud, kus müüakse ja veristatakse loomi, ei tule keelata ainult Hiinas, vaid kogu maailmas.

© Project Syndicate, 2020