Ametlikule tseremooniale järgnenud vastuvõtul Kadrioru lossi hoovis ei saanud Tartu ülikooli majandusteaduskonna lõpetanud Maire Kaarli (23) rahulikult koosviibimist nautida, sest pidi mobiiltelefonile vastama. Aasta pärast keskkooli lõpetamist Rootsis elanud Maire veendus iga Tartus õpitud aasta jooksul, et majandusteadus on just tema eriala.

Maire töötab juba neli kuud Hoiupangas ja loodab esialgu pangandusse jäädagi, sest finantsala huvitab teda. "Koos teistega õppida oli vahva ja edukas lõpetamine ei valmistanud raskusi," leidis Maire.

Tehnikaülikooli lõpetanud Taivo Kangilaski (25) tõestas, et medaliga lõpetamiseks ei pea ennast muust elust eraldama ega jäägitult õppimisele pühendama. Taivo on kogu õpinguaja tööl käinud.

"Hommikul kella kaheksast tööle minnes ja pool viis koju tulles jääb õhtu veel vabaks," selgitas Taivo. Edasi läheb automaatikaeriala lõpetanud mees doktorantuuri ja jätkab töötamist.

Tartu õpetajate Seminari lõpetanud Aimi Nahk (24) läheb tööle Viimsi keskkooli neljanda klassi klassijuhatajaks ning hakkab viiendatele ja kuuendatele klassidele õpetama inglise keelt.

Aimi arvates ei olnud cum laude lõpetada raske. "Lõpueksamid olid muidugi närvesöövad," naeris Aimi. Noort õpetajannat kohutab pisut õpetajate madal palk, kuid noor naine leidis elutargalt, et ainult rahale mõeldes ei saagi kooli ega tööle minna.

Ilmataat oli keskpäevaks lossiõuele kogunenud kõrgkoolide lõpetajatele ainukordseks tähtpäevaks kinkinud päikeselise päeva. Eeskujulikke tudengeid tervitasid peale president Lennart Meri ja presidendiproua Helle Meri haridusminister Mait Klaassen, siseminister Robert Lepikson ja kõrgkoolide rektorid. Vahepalaks laulis ETV Lasteekraani kontsertkoor Aarne Saluveeri juhatusel.

President kinnitas viieteistkümne kõrgkooli lõpetajatele, et Eesti on haritud inimeste käes kõige kindlamates kätes. Presidendi sõnul on iga põlvkond eelmisest targem ja haritum ning noored peavad leidma piisavalt suuremeelsust, kui vanemad põlvkonnad kipuvad neile ülalt alla vaatama.

Kombekohaselt mainis riigipea ka Eesti kuulumist Euroopassse. "Euroopa on alati Eestis olnud ja nüüd elab Euroopa Eestis edasi teie mõtteviisis, teie tegudes, ka teie sotsiaalses vastutustundes, just selles, mille poolest Eesti eriti vaene on." President lõpetas kõne sõnadega, et elu lõpuni nooreks jäämine sõltub inimese tahtest, mitte füsioloogiast.

Haridusminister Klaassen tuletas lõpetajatele meelde, et võimalustega kaasneb ka vastutus. "Tere tulemast nende inimeste seltsi, kes täna kannavad vastutust meie oma riigi püsimise ja arengu eest," sõnas minister lühidalt. Lõpetajate nimel kõneles Liia Taaler Eesti Põllumajandusülikoolist.

Mälestuseks ainulaadsest päevast jääb edukatele noortele lõpetajatele pilt koos presidendipaari, ministrite ja rektoritega lossi ukse ees.

BETTY ESTER