Tänaseks on teada, et viirus levib läbi lähikontaktide. Meie kõigi ülesanne on hetkel mõelda, kuidas nende arvu olulisel määral vähendada.

Tõele au andes, ei mõista ma seda, miks Tallinnas endiselt toimuvad koolitunnid ja avalikud üritused.

Alustame koolitundidest. Tänapäeval on enamikel inimestel - nii õpetajatel kui õpilastel taskus nutitelefon, millega saab täiesti tasuta teha otseülekandeid Instagramis, Facebookis, kus iganes.

Koolitunnid striimides

Esimene asi, mida kõik lapsevanemad saavad juba täna teha - rääkige oma lapse kooli ja õpetajatega: kindlasti saab vähemalt osa, tõenäoliselt enamiku materjalist hetkel edasi anda ka striimides. Selleks ei ole vaja oodata, kuni linnapea või haridusamet midagi otsustavad. Seda saab teha nüüd ja kohe ja see ei ole üldse keeruline.

Teatud tunnid, nt kehalise kasvatuse, saab lihtsalt ära jätta. Nende tundide eesmärgiks on õpilaste füüsiline tervis. Hetkel on aga ebaselge, mis on kahjulikum - koguneda ühte ruumi ja nt mängida korvpalli (mis on väga kontaktne spordiala), käia pärast koos kitsas riietusruumis jne. Või istuda kodus ja mängida arvutimänge. Mina soovitaks ajutiselt arvutimänge, Tik Toki ja Instagrami, sest need viiruse leviku seisukohast oluliselt ohutumad kui korvpall. Sama kehtib ülikoolide ja loengute kohta.

Teiseks, kolmandaks ja neljandaks - kaugtöö, telefon ja e-koosolekud.

Arusaadavalt on paljudel inimestel võimatu teha kaugtööd, kuid erakordselt paljud jällegi saavad seda teha, kuid ikka veel ei tee. Küsige oma tööandjalt juba täna luba töötada kodunt, kui see on vähegi võimalik. Ja iga tööandja peaks täna mõtlema iga oma töötaja puhu - kas ta ikka peab kontoris olema. Kas raamatupidaja saab oma kandeid teha ka kodunt? Siis tehku kodunt.

Jätke ära kohtumised, mida saab pidada ka telefonis.

Tehke koosolekud üle interneti.

Jällegi, ei pea ootama, et Tanel Kiik või Jüri Ratas seda teile ütleks - võtke ise initsiatiiv, kui te ei ole seda juba teinud.

Eeskuju edaspidisekski

Mine tea, võib-olla avastate, et iga päev ummikus istuda, et olla kontoris arvuti taga, ei ole ka pärast koroonaviiruse kriisi möödumist vajalik ja hoiate edaspidi tööle minemisele ja sealt tulemisele kuluvat aega veidi kokku. Näiteks töötades päeva või kaks nädalas kaugtööna kodust.

Viiendaks, eakad sõbrad ja sugulased. Praegune statistika näitab, et suuremat riski kujutab COVID-19 koroonaviirus just eakatele inimestele. Kaitske oma lähedasi.

Viige neile toiduasjad koju (aga jätke ukse taha), aidake neile asjatoimetusi teha digitaalselt, õpetage neile videokõnede tegemist ning ühendage vanaema-vanaisa ja lapselapsed üle interneti. Praegu ei ole aeg käia külas, isegi kui on oluline tähtpäev, sest tervis on kordades olulisem.

Liiga vähe on teada, et olla hooletu. Mõne nädala pärast võime juba olla targemad ja kõik need ettevaatusabinõud osutuvad liigseteks.

Aitab gripi vastu kaõ

Kusjuures, koroonaviirust vältides väldite ka grippi ning tavalist külmetust, mis samuti võivad musta stsenaariumi korral viia tõsise arstiabi vajaduseni. Eriti eakate puhul. Arstiabi kättesaadavus võib kriisi süvenedes muutuda väga halvaks. Seega tuleb kõigiti vältida haigeks jäämist.

Minul pole vähimatki usku, et see valitsus suudaks kriisiolukorras pakkuda tõhusat juhtimist. Nad ei ole seda suutnud kogu eelmise aasta jooksul väga rahulikul ja hea ajal. Uskuge mind, praeguses kriisis on see meeskond täiesti suutmatu meid kaitsma. Ainult tänu Eesti väga heale ja tugevaletervishoiusüsteemile ning kogenud ja nutikale avalikule teenistusele ning inimestele, kes seal töötavad, peab Eesti vastu. Kui viiruse levik kasvab olulisel määral ja raskelt haigete arv kasvab hüppeliselt, ei suuda Ratas ja Kiik teha midagi peale õigustamise ja vabandamise. Seega tuleb igal Eesti inimesel hetkel anda endast parim, et tema ja tema lähedased ei vajaks lähinädalatel ja kuudel arstiabi, mida ühel hetkel enam piisaval määral ei pruugi saada olla.

P.S Üks asi veel. Ürituste korraldajad, mõelge kõik sellele, kas teie sündmuse saaks korraldada üle veebi. BBC kajastas hiljuti kuidas ühes Aasia ülikoolis on loengud ning isegi karatetrennid viidud striimi. Usun, et valdav enamus koolitusi, konverentse jne ei pea jääma ära, kuid võiksid toimuda pigem digitaalselt. Ma usun, et keegi ei pahanda, kui neil on võimalus osaleda kodunt lahkumata. Jah, kohvipausi suhtlus jääb siis ära, aga see peakski praegu olema eesmärk.