Teiseks, tehke endale selgeks, kui palju tarbite ja kas eelistate pigem fikseeritud või muutuva hinnaga lepingut. Mida suurem tarbija olete, seda lihtsam on elektrimüüjatega soodsamat hinda kokku leppida. Näiteks korteriühistutel või väikeettevõtetel tasuks selle üle kindlasti mõelda.

Kolmandaks, elektrimüüjat saab valida ka pärast turu avanemist ehk pärast 1. jaanuari 2013. Kui soovite valida elektrimüüja enne turu avanemist, ent pole valikus kindel, siis ärge siduge ennast elektrimüüjaga pikaks ajaks. Peale selle peab meeles pidama, et kui uus müüja vanaga lepingu lõpetamist ise korda ei aja, peate seda tegema teie.

Neljandaks, võrrelge ka lepingutingimusi. Kuidas ja kellele esitada kaebusi, kui peaks probleeme tekkima, kuidas toimub maksmine, mis juhtub, kui arve tasumisega hiljaks jääd, kellele tuleb teatada riketest, kuidas on võimalik lepingut lõpetada või pakette vahetada. Olin isiklikult Belgias elades lepingut sõlmides hooletu ja selgus, et doteerisin elektrimüüjat iga kuu kümnete eurodega ja tasaarveldus toimus aasta lõpus. Tasaarveldusprotsess oli aga ülikeeruliseks tehtud. Sama lepingu puhul oli keeruliseks aetud ka lepingu ennetähtaegne lõpetamine. Võttis palju energiat, enne kui ebasoodsast lepingust lahti sain.

Viiendaks, võite ka ise eraisikuna või energiaühistusse koondudes elektrit toota. Paigaldada võib näiteks päikesepaneele, tuulikuid või mikro-koostootmisseadmeid. Näiteks päikesepaneelide hind langes mullu poole võrra. Kui salvestusvõimsust on, võite ka ju täiesti autonoomselt talitada. Võite ka võrku elektrit müüa. Küsige hinnapakkumisi vastavate seadmete paigaldajatelt, kellel on Eestis arvestatav kogemus ja laitmatu renomee.

Põhimõttelisem küsimus on selles, et hinnamuutus võiks tegelikult olla reaalajas. Tulevikus võiksime liikuda sellise süsteemi poole, kus oleks võimalik seadmed nn targa maja kaudu ühtsesse juhtimissüsteemi ühendada ja vastavalt sellele, kui tuleb mingi hinnaimpulss, korrigeeritaks ka arveid. See on ideaalmudel, mille poole võiks liikuda, kuid selle eeldus on, et kõikidel tarbijatel oleksid nn targad mõõturid.

Alles alates hetkest, kui tarbijal on võimalik hinnaimpulsile paindlikult reageerida, saame rääkida avatud turust.