Kui aus olla, siis asi on tegelikult naljast kaugel. Istung läks edasi pea kõikide opositsiooniliikmete kõnedega, mis olid valdavalt sisukad, kaalutletud, argumenteeritud. Koalitsiooni riigikogu saalis ei viibinud. Vahepeal ilmus mõni koalitsioonisaadik moe pärast saali, et ka oma sõna öelda. Karilaid oli puhvetis alla kugistanud kaks tiigrikonservi ja Loone oma heas vanas mahlas tõenäoliselt kaks liitrit kohvi või kes teab, mida veel. Vihased, sisutühjad, mässavad!

Reformierakonna põlised vaenlased, kius ja põlastus oli ainus, mis sealt välja peegeldus. Ja Jüri oli vihane. Kodus, aga vihane, sest Keskerakonna fraktsioonil ei lubatud opositsiooni kõnede ajal saalis viibida – kes teab, äkki keegi mõtleb jälle ümber ja hääletab nagu üks päris riigikogu liige hääletama peaks – oma südametunnistuse järgi. Aga südametunnistust siin ei eksisteerinud.

EKRE poliitikud võrdlesid pensionisüsteemi pärisorjusega! Kas te kujutate seda ette – pärisorjusega! Süsteem, mis on loodud meie riigi pikaks perspektiiviks ja vanurite ülalhoidmiseks põlvede jooksul on pärisorjus, sest inimesed peavad ju olema vabad oma otsustes – vabad kasutama „oma“ raha nüüd ja praegu nii nagu nad seda nüüd ja praegu kasutada soovivad. Hea parralleeli tõi Hanno Pevkur, kes tsiteeris Rohke Debelaki naljarubriiki, et järgmiseks otsustab valitsus muuta liikluseeskirjade järgimise vabatahtlikuks. Praegune süsteem on ju pärisorjus, kus aadlikud seavad inimestele reegleid! Ma tsiteeriks siinkohal Aristotelest: „Piiramatu demokraatia on nagu oligarhia – türannia suurte rahvahulkade üle“. Ma lihtsalt ei uskunud, et seda Eestis sellisel kujul näen ja kogen, kui eile.