Orangutanide arvukus on viimase 60 aastaga üle poole võrra vähenenud. Foto: REUTERS/SCANPIX

Sulle maitsevad kartulikrõpsud? Kompvekid? Aga vere maik šokolaadil vastik ei tundu? Kui mitte, siis vahest seetõttu, et sa ei kujuta ettegi, millist hinda maksab sinu maiustamise eest üks teisel pool maakera surev orangutan. Maksab seetõttu, et tootjad on oma ahnuses lisanud tootele palmiõli, mis on küll esmapilgul odavam, aga vaid seni, kuni võtame arvesse ökoloogilist jalajälge.

Olgu öeldud, et paljudes kasutusvaldkondades ja mitmes mõttes on palmiõli esmapilgul nagu taeva õnnistus – odav, kvaliteetne ja heade omadustega alternatiiv üha kallinevate soja-, rapsi-, päevalilleseemne- ja teiste õlide kõrval. Seda kasutatakse küpsistes, šokolaadis, krõpsudes, nuudlites, šampoonis, seebis, kosmeetikas ja isegi biodiislikütuses.

« Avalehele 105 Kommentaari