Juhtkoerte abiga ja megafoni kaudu hõigatud suunakorralduste toetusel liikusid nägemisvaegurid politseimasina saatel silmakliiniku juurest maavalitsuse hooneni ja pidasid maksuameti trepil tunniajase miitingu. Edasi viis tee Era 2 maja juurde, kus aastatel 1923-1964 tegutses pimedate kool. Praegu asub samas pimedate arenduskeskus ja muuseum.

Pimedate liigutava väljaastumise tingisid organisatsiooni sisevastuolud. Eesti Pimedate muuseumi juhataja Aldo Kals selgitas, et rongkäiguni viis Tartu vaegurite tüli Eesti Pimedate Liiduga. Hoone Era 2 läks möödunud sügisel Lõuna-Eesti Pimedate ühingult Eesti Pimedate Liidu eelarvesse. Lõuna-Eesti pimedate sõnul kavatseb Pimedate Liit alustada hoones äritegevust, rentides või müües osa ruume kütusefirmale. "Riik, kaitse oma vara ja pimedaid!" kutsus üles üks loosungeid demonstrantide käes.

Tartu nägemisvaeguritel on Kalsi kinnitusel alles dokumendid selle kohta, et 1922. aastal on riik ostnud maja pimedate kooliks. Kals lisas, et sotsiaalministeerium ei taha seda vara enam enda omaks tunnistada.

Tartu Pimedate Kooli kasvandik Nikolai Ofitserov ütles, et Era 2 maja on tema koduks olnud 18 aastat ning ta ei ole nõus, et majaga hakatakse nüüd äri tegema. Pimedate sõnul on poole hektari suurune krunt maja ümber vajalik arenduskeskuse tööks, sest siin saavad pimedad lapsed õppida ümbruses orienteeruma ja juhtkoera kasutama. Tartu Emajõe koolis õpib praegu 17 täiesti pimedat last.

Nägemisvaegurid ütlesid miitingul ränki sõnu riigi sotsiaalpoliitika kohta. Inimesed, kes sotsiaalministeeriumis tegelevad vaegurite probleemidega, on Kalsi väitel kalgid, südametud ja pahatahtlikud bürokraadid, kes ehitavad Nõukogude Eesti invageto asemele Eesti Vabariigi invagetot.

Tartu linnavolikogu kultuurikomisjoni esimees Peeter Olesk ütles pimedate toetuseks, et igal organisatsioonil on õigus oma kodule. Eesti Vabariik loodi selleks, et anda kodud tagasi, mitte neid ära võtta, lisas ta. Pimedate kaitseks võttis sõna ka Riigikogu liige Mart Niklus.

Eile esitas Tartu linnavalitsus volikogule arutamiseks Riia mäe piirkonna üldplaneeringu, mis hõlmab ka Era tänavat. Linnapea Tõnis Lukas märkis, et kapitali huvi Era tänava vastu on suur, see on kesklinna üks "magusaid kohti". Linnapea kinnitusel arvestab linn kruntide kasutuse sihtotstarbe määramisel nii pimedate kui vastasasuva väikelastekodu huve.

ANU JõESAAR