•• Laupäevases lennuõnnetuses hukkusid Katõni veresauna mälestustseremooniale teel olnud Poola president Lech Kaczynski, tema abikaasa, keskpanga juht, mitmed parlamendiliikmed, asevälisminister ja veel paljud, paljud inimesed. See on erakordne õnnetus, millele lisandub veel traagiline sümboolne mõõde. Maciej Wisniewski, mida toimunu Poola ühiskonnale tähendab?

See on erakordne tragöödia. Midagi sellist pole varem Poolas, kogu maailma ajaloos juhtunud. Lennuõnnetus, kus hukkusid presidendipaar ja paljud teised inimesed, sealhulgas Katõni veresauna ohvrite pereliikmed, on juba iseenesest tragöödia. Sellele annab aga topelttähenduse õnnetust saatev traagiline sümbol: Poola praegune eliit oli teel kohta, kus 70 aasta eest oli mõrvatud Poola toonane eliit. See kõik annab juhtunule erilise varjundi, see kõik kokku on midagi sellist, mille peale keegi ei saaks tullagi.

•• Tavaliselt hakkavad selliste suurte tragöödiate järel levima vandenõuteooriad. Kas ka praegu Poolas?

Poola avalikkus püüab mõista, miks niisugune tragöödia aset leidis. Ajakirjanikud küsivad: kuidas midagi sellist üldse juhtuda sai? See oli ju valitsuse lennuk, mis peab olema turvalisist turvalisim! Piloodid peavad olema parimad! Kuidas sai just selle lennukiga midagi sellist juhtuda? Aga sõna „vandenõuteooria” ei kasuta praegu Poolas küll keegi. Mida aeg edasi, seda rohkem infot välja tuleb. Räägitakse, et piloodid ignoreerisid Vene lennuametnike hoiatusi. Võimalik, et piloodid olid tohutu surve all, sest nad pidid ju viima riigi poliitilise eliidi Katõni veresauna mälestustseremooniale. Paljud inimesed olid seal juba kohal, nad ootasid tseremooniale veel pea sajaliikmelist delegatsiooni eesotsas presidendiga, ja kui nemad poleks sinna maandunud, poleks tseremoonia saanud aset leida. See kõik pani piloodid surve alla. Aga praegu pole kindlasti aeg kellelegi mingit süüd panna.

•• Millisena jääb hukkunud president Lech Kaczynski ajalukku?

Ta oli ju äärmiselt vastuoluline poliitik, keda kritiseeriti kodu- ja välismaal. Pole kahtlust, et Kaczynski polariseeris Poola ühiskonda. Tal ei olnud välismaal hea maine. Aga praegu ei räägita temast mitte kui poliitikust, vaid kui tragöödia ohvrist. Keegi ei peaks praegu õigeks Kaczynski viieaastast ametiaega asjalikult analüüsima hakata. Praegu tulevad poolakad, ükskõik mida nad Kaczynskist ja tema poliitikast ka ei arvanud või ei mõelnud, presidendipalee juurde. Nad süütavad küünlaid, toovad lilli, pärgi. Juhtunu tähendas totaalset tragöödiat ka (Poola endisele peaministrile, hukkunud presidendi kaksikvennale – toim) Jarosław Kaczynskyle, kes on võib-olla ühiskonda oma vennast veel rohkem polariseerinud. Eile võis meedias temast näha pilte, mis tõesti hinge läksid. Praegu ei ole poliitika analüüsimise, vaid leina ja vaikse enesessetõmbumise aeg.

•• Peale presidendi hukkus veel terve hulk kõrgeid ametnikke ja riigitegelasi, parlamendiliikmeid. Kas selline tragöödia ei mõju tervele riigile halvavalt?

Riik funktsioneerib endiselt, ülesanded on üle antud. Sügisel oleks pidanud toimuma presidendivalimised, aga nüüd toimuvad need varem, kahe ja poole kuu pärast. Praegu on Poolas nädalane leinaaeg, mille lõpetab suur tseremoonia ja matusetalitus. Praegu ei tehta riigis tähtsaid otsuseid, selleks pole õige aeg, need lükatakse edasi. Pärast leinaaja lõppu hakkab riigimasin samm-sammult taas tööle.