TIIT KÄNDLER: Toitu võib tervistada ka tervislik sõna
Kuna ei ole võimalik panna inimestest katsealuseid kogu eluks puuri, nagu tegi seda nõiamoor Hansu ja Gretega, siis pannakse puuri rotid, äädikakärbsed või vähemasti varbussid. Ja vaadatakse, kui kaua nad elavad, kui söövad näiteks ainult rasva. Või siis uuritakse meie eellaste söögilauda, kes ju ometi pidid ainult ökotoidu peal elama, kuid kelle eluiga ei ulatunud kolmandikunigi meie keskmisest elueast.
Tehtud on lugematu arv uuringuid, mis kinnitavad, et prantslaste või itaallaste väheste südame-veresoonkonnahaiguste garantiiks on oliiviõli. Skeptikust teadlane võib hakata asja lähemalt uurima ja jõuda järeldusele, et tegelikult ei söö vahemeremaalased oliiviõli sugugi liitrite kaupa päevas, vaid kõhtu jõuab sellest üsna tagasihoidlik hulk.
Hästi, siis on hea tervise pandiks punane vein. Või kui räägime jaapanlastest, siis soja või mereannid. Igaüks võib kasulikkuse altarile tõstetud toiduainete nimekirja täiendada. Seda toredat hulka õilistavad epiteedid, mis sõltuvad ümbritsevast ajastust, praegu näiteks suisa hellitusnimeks kujunenud „antioksüdant”. Antioksüdant, see on armastus, mis tervendab keha ja vaimu.
Vähiuurijad, nende seas poolt miljonit eurooplast uurinud Harvardi rahvatervise kooli teadlane Dimitrios Trichopoulus, hoiatavad aga omasoodu, et meie dieeti, toidulauda, ei pea võtma mitte ühekaupa, vaid kui tervikut. Nii näiteks võib antioksüdandina ülistatud porgandis, brokolis ja spinatis leiduv beeta-karoteen suurtes kogustes hoopis kopsuvähki haigestumise tõenäosust suurendada. Sama lugu on rohelistes köögiviljades leiduva foolhappega.
Viimasel ajal on teadusuudistesse jõudnud ühes Oxfordi biotehnoloogiafirmas töötanud Mikhail Shchepinovi kahe aasta eest tekkinud idee, mis seisneb lühidalt selles, et tuleb süüa toitu ja juua jooki, mis sisaldab mitte tavalist vesinikku ja süsinikku, vaid nende haruldasemaid teisikuid ehk isotoope. See pidavat pikendama eluiga. Säherduse eluvee suures koguses joomise peale ajab vähemasti äädikakärbes oma jalad taeva poole sirgu.
Inimene tahab endale ikka paremat ja loodab, et saab ilma end suurt liigutamata tervislikult elada. Sestap juhindub ta äkkuudiste vaimust ja tormab poodi ostma brokolit. Kuid kas ta kõik selle ka ära sööb? Heather Bryant Toronto piirkondlikust vähikeskusest juhib meie tähelepanu sellele, et viimastel aastatel on biojäätmete hoidlates brokoli osakaal suurenenud.
Tervisliku toidu otsingud tegelevad lõppkokkuvõttes painava küsimusega: miks teised on tervemad kui meie? Miks nad elavad kauem ja on seejuures veel rõõmsad ka?
Ja siin ehk leidubki üks vastuseid, mida pole ükski mulle ette tulnud terviseuuring arvestanud. Itaallased võivad ju kallata oma toidu üle oliiviõliga ja juua punast veini peale. Kuid kas need produktid iseenesest teevad itaallased tervemaks? Võib-olla on asi ellusuhtumises, mis ei lase ülestressil kasvada depressiooniks, mis kurnab organismi rohkemgi kui ebatervislik toit? Võib-olla söövad nad seal Vahemere ääres hoopis sõnu – ja kui sõnad on head, tulgu need siis enda või vestluskaaslase suust, siis on need ehk tervislikumad kui porgand, oliivid ja nisuidud kokku.
Jõulusöögi saladus
Viimase sajandiga on inimese keskmine eluiga kõvasti kasvanud. Põhilise panuse tervise parandamisse on andnud hoopis hügieeni arenemine. Kanalisatsioon, seep ja pesuvesi on meid aidanud olla tervemad kui tohutu arstide armee.
Võime järada kapsast palju jaksame, peale juua liitrite kaupa oliiviõli ja punaveini, siiski ei tee see meie tervist palju paremaks, kui jätkame ennast ja üksteist hävitava elulaadiga. Kui võtame töö ja konfliktid koju kaasa, siis ei aita meid ka mitte ausa kaubanduse granaatõunamahl või orgaanilise põllunduse viljaidud. Tõepoolest, me ju oleme see, mida sööme. Kui sööme närve, siis olemegi närvilised.
Siin peitubki üks saladusi, miks tervis ohtra jõulusööma-aja peale üles ei ütle. See sööma-aeg on eriliselt helge nii sellele, kes usub jõulude taga nägevat jumalikku alget, kui ka sellele, kes säherduse alge peale ainult õlgu kehitab.