Ta oli korduvalt brittide liitumistahte Euroopa Majandusühendusega liituda blokeerinud. 1975. aastal hääletasid britid Euroopa Majandusühendusega liitumise poolt, ehkki tulemus polnud eriti ülekaalukas.

Nüüd oli aga seis vastupidine. Brüsseli bürokraatia ja lollakad üldised ning ühesugused elamise ja olemise reeglid kõikidele liikmetele, olenemata iga liikme rahvuslikest ja ajaloolistest erinevustest, olid teinud oma peaga otsustamisega harjunud saarerahva meelsuses oma töö. Referendumi tulemus oli europessimistidele napilt võidukas ja suunaski Euroopa šokki kui esimesi kommentaare silmas pidada. See ongi iseenesest parim, mida oodata võis ja mille eest brittidele tuleb olla tänulik, et just praegu domineerib arvamus: nüüd peab Euroopa Liit hakkama tegema oma elukorraldusse radikaalseid muutusi ning loobuma keskmise eurooplase väljaarendamisest.

Meile eestlastele on Euroopa Liit olnud kasulik, hädavajalik ja innustav. Need karmid reeglid on nii mõnigi kord aidanud meid kui „üheksa korda mõõda ja ära siis ka lõika” rahvast jagu saada oma pikatoimelisusest ning kartlikkusest ja aidanud suhteliselt kiiresti oma pool sajandit koloniseeritud majandust paremale järjele upitada.

Muidugi on meeleheitel meie riigiaparaat ja tema ametnikkond, keda on Euroopa Liidu bürokraatia vägagi innustanud ja oma territooriumil tegutsema ahvatlenud. Tulemus on ju teada. Tänaseks on meie bürokraadid suutnud riigivõimu ja rahva laitmatult lahutada.

Brittide võimalik lahkumine EL-ist on eestlaste jaoks aga kahetsusväärne ja murettekitav. „Võimalik” sõna kasutan sellepärast, et praegu pole veel päris täpselt selge, et kas on ka mingi nipp hääletustulemuste vaidlustamiseks. Ehkki osavõtuprotsent oli 72, siis kõrgeim pärast 1994. aastat kui Suurbritannias hääletuskastide juures käidi ja see annab europessimistidele tugeva mandaadi.

Kuid pole teada ka, et võib-olla tehakse Brüsselis juba täna-homme brittidele muljetavalavaid järeleandmisi. Juba mõne tunni pärast kogunevad Brüsselis kuus Euroopa Majandusühenduse, siis Euroopa Liidu kunagist asutajamaa Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia, Belgia, Hollandi ja Luksemburgi välisministrid, et arutada kuidas toimunusse suhtuda ja missugust seisukohta esitada lõuna paiku Brüsselis kogunevatele 28 liikmesriigi euroopaministrile.

Sõna „murettekitav” on aga kasutusel seetõttu, et olen ikka pidanud just inglasi läbi aegade meie kõige paremateks toetajateks ja partneriteks. Itaaliale, Hispaaniale, Prantsusmaale ja eriti Saksamaale ei saa kuidagi kindel olla. Kõik nad on nii jäägitult omakasupüüdlikud ja salakavalad ning venelastega mehkeldajad, et sellest on meile tulnud korduvalt häda ja viletsust. Ma ei hakka meenutama, kui mitu korda möödunud sajandil on just sakslased meile baltlastele oma kokkuleppimises venelastega häda ja viletsust kaasa toonud. Ja nüüdki tuleb just Saksamaa poolt kõrgete riigiametnike väljaütlemisi, mis peavad meid murelikuks tegema. Inglastest on aga sageli olnud abi ja toetust. Kahju, kui nad tõesti lahkuvad.

Muidugi Putin ja tema mõttekaaslased siin Eestis võivad teha näo, et see on suur võit, et Euroopa Liit laguneb. Kuid see on neile sisuliselt Phyrrose võit. Eriti Putinile. Londonis on suur vene koloonia, mis nüüd kaotab oma Euroopas tegutsemise privileegid. Ja see avaldab ka mõju Kremlile. Naela kurss küll langes, kuid see oli hetkeline tagasilöök. Inglise pangasüsteem oli ju kogu aeg EL-i finantstegevuse kritiseerija. Küll nad nüüd leiavad skeemi, et nendega väljaspool Euroopa Liitu hakatakse samamoodi arvestama kui Šveitsi pankadega. Nafta hind aga langes ja see meeldib paljudele. Meile peaks see eriti meeldima, sest tõmbab majandusilmust Putini kaela ümber veelgi koomamale. Kui venelastel on raha vähe, läheb tunduvalt vähem raha ka agressiivseks tegevuseks.

Näpud põhjas sunnib oma ambitsioone korrigeerima. Mäletate, kuidas Ronald Reagan nafta hinna allasurumisega Nõukogude Liidu likvideeris. Siis laias plaanis.

Igatahes on vana ja konservatiivse Euroopa elukorralduses toimunud täna öösel oluline muudatus. Euroopa Liit on tänu inglastele suunatud reformimise ja suurriikide ülbitsemist piirava tegevuse kokkutõmbamise teele. Pole välistatud ka, et struktuuriliselt korraldub EL riikide huvigruppide föderatsiooni taoliseks moodustiseks, kus näiteks ühe grupi moodustavad Skandinaavia ja Balti riigid koos veel mõne hea sõbraga. Üldiselt aga on selge, et Brüssel on talveunest üles raputatud.