Terrorirünnak Hispaania koosseisu kuuluva Kataloonia pealinnas Barcelonas võib omandada aga ka teistsuguse dimensiooni. Nimelt on pinged Kataloonia iseseisvuslaste ja Hispaania keskvalitsuse vahel väga tugevad. Oktoobri keskpaigaks on kavandatud Kataloonia iseseisvusreferendum, mida Hispaania keskvalitsus peab ebaseaduslikuks. Ometi soovivad katalaanid selle referendumi siiski läbi viia.

Terrorirünnakud on tihti endaga kaasa toonud ka ühiskonna konsolideerumise ja ühtsustunde suurenemise. Ilmselt ei saa ka Hispaanias ja eriti Kataloonias olema teisiti. See aga hakkab oma mõju avaldama ka Kataloonia iseseisvusreferendumiprotsessile.

Palju sõltub edasise pingestatuse osas ka sellest, kui palju jätkub Madriidil empaatiat ja tarkust värskelt traumeeritud Barcelona ja Katalooniaga suhtlemisel lähema vähem kui paari kuu jooksul, mis referendumini on jäänud.

Kogu Euroopa ulatuses on äsjane Barcelona kuritöö andnud aga uue traagilise märguande, kui oluline on täielik koostöö riikide politsei- ja eriteenistuste vahel, et äärmuslastest terroristide tegutsemisruum maksimaalselt kitsaks suruda.