Venemaa välisministrit olevat samuti häirinud minu varasem lahkumine, mistõttu ei olnud tal võimalik oma vastusõnavõttu otse mulle suunata.

Venemaa liikmelisus Euroopa Nõukogus (ENPA) taastati selle nädala teisipäeval, millele on järgnenud nii Eesti kui ka teiste Baltikumi riikide pahameeletorm. Pärast Krimmi sündmusi Venemaalt 2014. aastal ära võetud hääleõiguse taastamist toetasid suurem osa Lõuna-Euroopa riike.

Me ei tohi juhtunuga leppida, me võtame tarvitusele vastusammud. Helistasin eile uuele vastvalitud Euroopa Nõukogu peasekretärile ja avaldasin talle hukkamõistu Assamblee hääletuse suhtes Venemaa küsimuses.

Olen andnud välisministeeriumile korralduse koostada variandid erinevateks tegevustest pärast eilset otsust, et näidata selgelt meie ja sarnaselt mõtlevate riikide jäika rahulolematust, mõjutada Euroopa Nõukogu kui organisatsiooni ning rakendada tasakaalustavaid Venemaa agressiooni vastustavaid samme. Just lõpetasin telefonivestluse selles küsimuses Leedu kolleegiga. Erinevad tegutsemisvariandid on laual, me töötame nendega.

Välisministrina tõin ENPA ja Venemaa probleemi hoiatusena laulale läinud nädalal Luksemburgis toimunud Euroopa välisministrite koosolekul, kus kutsusin koos Poola kolleegiga üles hoopis pikendama Euroopa Liidu teatud sanktsioone kuu kuu asemel aastani ning seoses hiljutiste eskaleerivate sammudega pikendama sanktsioneeritavate nimistut. Samuti käsitlesime seda teemat Balti ja Beneluxi välisministrite koosolekul.

Lugesin just Riigiduuma liikme Slutski praalivat avaldust, et Assamblee hääletusega astuti samm selles suunas, et tunnustada Krimmi kuuluvust Venemaale.