Arne Lokiga (25) juhtus õnnetus mullu 28. detsembril, kui ta läks kahjutuks tegema auto alla pandud pommi. Pomm plahvatas ootamatult ning eridemineerija sai üliraskelt vigastada.

Bergeni ülikooli haiglas tehti Lokile kahe nädalaga põhjalikud meditsiinilised uuringud. Arstid uurisid täpselt, millised on eridemineerija vigastused ning kuidas ja kus oleks teda võimalik kõige paremini ravida.

"Kirjutasid terve hunniku pabereid ja tegid palju uuringuid," rääkis pommiplahvatuse tagajärjel nägemise ja käed kaotanud eridemineerija. "Arstid aitasid mind nii palju kui võimalik."

Bergeni kliinik on spetsialiseerunud tööülesannete täitmisel kannatada saanud tuletõrje- ja päästetöötajate ning politseinike ravile. Uuringuid tehti Norra riigi kulul ja Loki heaks tehtud annetuste arvel. Loki ja tema abikaasa Svetlana sõidukulud katsid lennufirma SAS ja Norra saatkond.

Norra arstid saadavad peatselt uuringute tulemused Eesti ametivendadele ning siis selgub eridemineerija edasine ravikava. Loki hinnangul uurisid Bergeni ülikooli haigla meedikud teda väga põhjalikult ning ta võib nüüd pöörduda ravile ükskõik millisesse raviasutusse.

Eridemineerija sai Norras ka hambaravi ning ajutised hambaproteesid. Arstid tõmbasid tal välja 12 hambajuurikat.

Lokile valmistavad praegu kõige enam muret käed. "Käed vajavad kiiresti veel ühte operatsiooni, sest nende närvidega on lood halvasti," selgitas Lokk. "See tekitab mulle kõvasti valu ning ma ei saa korralikult elada."

Plahvatuse metsiku jõu tõttu on Loki kuulmine kehv, kuid ajapikku see taastub. Arstide hinnangul taastub ühe kõrva kuulmine ise, ent teine vajab operatsiooni. Samuti tuleb mehele teha näooperatsioone.

Lokk pälvis sooja vastuvõtu

"Norralased on head inimesed, mulle meeldis seal väga," rääkis eridemineerija.

Loki sõnul huvitus Norra press temast kohe esimesel päeval. "Ajakirjanikke huvitas minu juhtum ning pommide ning nende plahvatustega seonduv olukord Eestis, sest sellist olukorda ju mujal eriti ei ole," selgitas mees.

Eridemineerija lugu kajastas Norra televisioon ning tema heaks tehti korjandus. Enne lahkumist andis Lokk Bergeni lennujaamas pressikonverentsi.

"Bergen on Tallinnast natuke väiksem, aga mul oli väga raske linnas niisama jalutada," jutustas ta elust Norras. "Inimesed kinkisid mulle lilli ja saatsid mu kaheaastasele tütrele mänguasju. Seda ei ole ma kusagil mujal näinud."

Loki sõnutsi on eestlased sama lahked kui norrakad. "Aga ma mõistan, et Eesti inimeste endi elu on praegu probleemiderohke," sõnas eridemineerija.

Vigastada saanud eridemineerijat on uuritud Eestis ja Venemaal. Päästeameti pressiesindaja sõnul aitab Lokil ravivõimalusi leida välisministeerium, kes pöördus selleks siinsete saatkondade ja Eesti välisesinduste poole.

Loki haiguslugu on saadetud Suurbritannia ja Lõuna-Aafrika silmakirurgiale spetsialiseerunud kliinikutele.

Välisministeeriumi kaudu on saadetud järelepärimine Loki võimalikuks silmaoperatsiooniks ka Jaapanisse. USA-s peab kliinikutega läbirääkimisi Ameerika sõjaväelise missiooni ülem Eestis Larry W. Guderjohn.

Toetust tuleb kogu maailmast

"ära mõtle, millest sa ilma jäid ning mida sul ei ole," rõhutas Lokile enne mehe Norramaale sõitu Ameerika sõjaväelise missiooni ülem Eestis kolonel Larry W. Guderjohn. "Sul on jalad ja sa kuuled, sa pead õppima elama nii, nagu oled."

Ameerika kolonel käis Lokil külas koos Saksamaal NATO vägedes asuvate eridemineerijatega. Kolonel kinnitas Loki vormiriietuse paremale käisele USA demineerijate kooli embleemi. Lokk tundis selle üle suurt rõõmu, sest tavaliselt kantakse embleemi vasakul käisel ning ainult lahingus käinud meestel on õigus kanda seda paremal käisel.

Päästeamet on avanud Põhja-Eesti Pangas Arne Loki erifondi, arve number on 0123423705, panga kood 784. Praegu on pressiesindaja andmetel sinna laekunud 178 840 krooni.

Kõige kaugemalt on Lokile annetus tehtud Uus-Meremaalt ning kõige suurem eraisiku annetus 3000 marka tuli Soomest.

Päästeameti pressiesindaja sõnutsi vajab Lokk raviks kokku ligi miljon krooni, kuid täpset arvestust ei ole veel tehtud. "Ainuüksi käeproteeside paigaldamine maksab tagasihoidlike arvestuste järgi 300 000 krooni," märkis pressiesindaja.

Riigi päästeameti eridemineerimisrühma vanemspetsialist Arne Lokk sai raskelt vigastada mullu 28. detsembri õhtul Tallinnas Rahvusraamatukogu taga Veetorni tänaval, kui ta üritas kahjutuks teha AS Bregotile kuuluva sõiduauto Mercedes-Benz alla pandud põrgumasinat.

TOOMAS RAAG