"Gort Ashryn. I osa. Enne viimast sõda" on lugu kapten Anton Irv VIII, meie Vabadussõja kangelase kaheksanda kloonitud teisiku kasvamisest inimese ja sõdurina ligi tuhat aastat pärast meie aega.

Kui keskaja inimene saaks heita pilgu tänapäeva maailma, siis küllap tunduksid talle mõnedki asjad tuttavlikud, peaaegu kodused, teised jälle hämmastavalt võõrad. "Gort Ashryni" ajaarvestuse järgi elame meie, selle raamatu lugejad, keskajas. Satume maailma, kus kümnete ulmekirjanike sadade teoste peamotiividena esinevad avastused-leiutised on kõigest tarbeesemed. Kuid kõik see, nagu ka tulevikusõda, on vaid loo taust. Tähtis on inimene, tema valikud ja otsused.

"Gort Ashryn" ei ole oma sisult ainult sci-fi-ulmepõnevik ega ulmesõjapõnevik. Autor on hoolika detailsusega loonud terve maailma, mis  ei ole ei utoopiline ega antiutoopiline ning milles on palju head, aga ka halba, nagu meie tänapäevagi ühiskonnas. Nii nagu Leo Kunnase realistlikes teostes, on ka siin palju eri kihistusi, millest iga lugeja leiab endale midagi südamelähedast.

Lugu ei lõpe selle raamatuga. "Gort Ashryni" triloogia ja Anton Irv VIII saaga alles algab.